08 nov 2019 - Stiri

Zeci de medici si pacienti au fost trimisi in judecata in dosarul pensiilor de invaliditate de la Cluj. Spagile uriase primite de doctori, alaturi de alcool si alimente

Doi medici şi 48 de pacienţi au fost trimişi în judecată în dosarul pensiilor de invaliditate de la Cluj. Unul dintre medicii implicaţi este bănuit că a primit peste 35.000 de lei, alimente şi alcool, iar celălalt 1.500 de lei.

Potrivit DNA, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, Alexandru Faur, medic la un cabinet de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca din Cluj, si Carmen Gruita, endocrinolog la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, ambii pentru luare de mita in forma continuata.

In judecata a fost trimisa, in stare de arest preventiv, si o persoana fizica fara vreo calitate speciala, pentru dare de mita si trafic de influenta in forma continuata.

De asemenea, 48 de pacienti au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, pentru dare de mita si cumparare de influenta.

Procurorii arata in rechizitoriu ca persoana fizica inculpata a cerut, pe parcursul acestui an, de la mai multe persoane, sume de bani cuprinse intre 1.000 - 1.500 lei si a primit efectiv suma totala de 57.600 lei, pentru a le ajuta sa obtina pensii de invaliditate in conditiile in care, in mod normal, unele persoane nu aveau dreptul.

Din sumele primite, inculpata ar fi remis intre 300-600 de lei in cazul pacientilor noi, respectiv intre 300-400 de lei in cazul revizuirilor medicului Faur Alexandru, acuzat ca a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate si la eliberarea deciziilor asupra capacitatii de munca.

In total, medicul ar fi primit pentru ,,serviciile sale" suma totala de 36.250 lei, precum si diferite produse alimentare si bauturi alcoolice.

La data 16 septembrie 2019, inculpata a primit de la o persoana 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remisi medicului Faur Alexandru, in cabinetul sau, moment in care s-a organizat un flagrant.

In aceeasi perioada si in acelasi context, Gruita Carmen Teodora, in calitate de medic specialist endocrinolog in cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienti, direct sau prin intermediul aceleiasi inculpate, sume de bani cuprinse intre 150 si 350 de lei (in total 1.500 lei) precum si produse alimentare, in schimbul eliberarii documentelor medicale necesare incadrarii pacientilor in grad de invaliditate.

In cauza s-au dispus masuri asiguratorii fata de cei doi medici si fata de persoana fizica cercetata in stare de arest preventiv in prezentul dosar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa : www.mediafax.ro