11 iul 2019 - Stiri

Vladimir Putin: Rusia este pregatita sa discute cu Ucraina dupa formarea noului Guvern de la Kiev

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că ţara sa este dispusă să negocieze cu autorităţile de la Kiev pentru a găsi o soluţie în legătură cu conflictul din Ucraina după formarea unui nou Guvern în această ţară în urma alegerilor parlamentare de pe 21 iulie, relatează TASS.

Declaratia sa vine in contextul in care presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis luni ca este pregatit sa aiba o intalnire oficiala cu omologul sau rus la Minsk, mentionand ca la discutii ar trebui sa participe si Germania, Marea Britanie, Statele Unite si Franta.

,,Nu am refuzat niciodata sa discutam, inclusiv despre extinderea formatului Normandia (grup de contact infiintat cu scopul de a ajunge la un acord de pace in estul Ucrainei, n.r.)", a declarat Putin. ,,Cu toate acestea, mai intai sunt necesare pregatiri pentru organizarea unui summit al formatului Normandia. In al doilea rand, negocierile vor fi posibile numai dupa formarea unui nou Guvern in Ucraina, dupa alegerile parlamentare din aceasta tara", a adaugat el.

Vladimir Putin a facut referire si la premierul Marii Britanii, Theresa May, care urmeaza sa paraseasca functia. El a spus ca nu stie daca ea ar fi dispusa sa accepte o invitatie la aceste negocieri. De asemenea, el a declarat ca nu stie nici cum celelalte state din formatul Normandia ar urma sa se pozitioneze in privinta unor noi discutii. ,,Care va fi reactia Administratiei americane? Nu stim. Cum vor raspunde Franta si Germania? Acestea sunt intrebari care au nevoie de raspunsuri", a adaugat el.

Relatiile dintre Ucraina si Rusia s-au deteriorat in anul 2014, cand Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Cele doua tari sunt in conflict si din cauza faptului ca Rusia sustine separatistii din regiunea Donbass, din estul Ucrainei.

Cele doua tari au semnat un acord de incetare a focului in anul 2015, in Minsk, capitala Belarusului, cu sustinerea Frantei si Germaniei. Acordul a avut un succes limitat in ceea ce priveste incetarea ostilitatilor dintre Rusia si Ucraina.s

Sursa : www.mediafax.ro