30 iun 2020 - Stiri

Violenta sexuala asupra minorilor, ,,cap de afis" in Parlament. Deputatii au decis inasprirea pedepselor pentru agresorii sexuali

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, un proiect de lege care vizează înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, iniţiat de deputata independentă Oana Bîzgan şi semnat de parlamentari din tot spectrul politic.

Veste buna in ceea ce priveste protectia minorilor de violenta sexuala. Decizia deputatilor a fost luata cu 289 de voturi "pentru" si o abtinere.

,,In Romania orice persoana care trateaza un minor sau o alta persoana vulnerabila intr-un mod nepotrivit trebuie sa plateasca si sa primeasca o pedeapsa proportionala cu trauma suferita de victima sa. Avem datoria sa punem pe primul loc victima si nu infractorul", a spus deputatul independent Oana Bizgan, initiatorul proiectului.

Proiectul are ca obiect de reglementaremodificarea si completarea Legii nr.286/2009, in scopul asigurarii unei mai bune protectii a minorilor fata de abuzurile sexuale. Totodata, se preconizeaza modificarea art.223 alin.(2) din Legea nr.135/2010, in sensul prevederii in mod expres a posibilitatii dispunerii luarii masurii arestarii preventive in cazul in care din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit infractiunea de act sexual cu un minor, de racolare a minorilor in scopuri sexuale sau ultraj contra bunelor moravuri, in plus fata de infractiunile enumerate in prezent in cuprinsul normei supuse interventiei legislative.

Potrivit Consiliulul Superior al Magistraturii (CSM), in ultimii noua ani au fost inregistrate 8.543 de cazuri de viol si 2.927 de cazuri de act sexual cu un minor.

Legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis la promulgare.

Sursa : www.mediafax.ro