01 feb 2023 - Stiri

Veste buna. Certificatul de cazier judiciar poate fi obtinut online de astazi

Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online începând de miercuri, prin platformele ghişeul.ro şi hub.mai.ro. Asta deoarece Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul de Interne au operaţionalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic.

Versiunea pilot a aplicatiei permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetatenie romana, care nu sunt inscrise in evidentele Sistemului National de Evidenta a Cazierului Judiciar Roman - ROCRIS. Potrivit initiatorilor, cetatenii au la dispozitie doua variante, direct prin autentificarea in portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro. Cele doua platforme sunt interconectate.

Persoanele care nu sunt inscrise pe platforma GHISEUL.ro sau nu detin sau nu detin un card bancar emis de o institutie bancara din Romania trebuie sa completeze un formular si sa faca un drum pana la un ghiseu al MAI.

,,Mecanismele de obtinere a certificatului de cazier judiciar electronic: - prin intermediul platformei , pentru utilizatorii care sunt inregistrati sau doresc sa se inregistreze in platforma. Solicitarea cazierului se face urmand procedura de validare a identitatii electronice folosind un card bancar inrolat 3D Secure, emis de o institutie bancara din Romania. In urma validarii, acestia vor fi redirectionati catre platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip. - prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt inregistrati in GHISEUL.RO sau nu detin un card bancar emis de o institutie bancara din Romania. Solicitantii vor completa un formular disponibil in platforma, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singura data, la un ghiseu al MAI care ofera servicii publice." - Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.

Proiectul pilot va fi extins, aplicatia pentru eliberarea electronica a certificatului de cazier judiciar urmand a fi disponibila atat pentru persoanele fizice care au inscrise mentiuni in cazier, cat si pentru persoanele juridice din Romania, pana la finalul lunii iulie.

Potrivit legii, certificatul de cazier judiciar se elibereaza gratuit si in forma electronica. Documentul are semnatura electronica calificata si este asimilat inscrisurilor autentice.

Sursa : www.mediafax.ro