22 oct 2020 - Stiri

USR propune un proiect de eliminare a votului secret. Fara vot secret in Parlament

USR anunta ca proiectul de hotarare al Parlamentului modifica si completeaza Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului in sensul eliminarii votului secret si transparentizarii totale a activitatii alesilor, pentru ca ,,situatii precum cea creata de votul pentru sefia Consiliului Legislativ sa nu mai existe si parlamentarii sa nu se mai poata ascunde in spatele votului secret".

,,Reprezentantii alesi de romani in Parlament trebuie sa dea socoteala votantilor pentru alegerile lor. Haideti sa nu ne mai ascundem dupa voturi secrete si sa nu mai facem jocul unor politicieni care se tin cu dintii de scaun si de putere. Zilele acestea, am asistat la o situatie absolut ridicola in care responsabilitatea este pasata de la un partid la altul, tocmai pentru ca nu exista dovezi clare. Votul fiind secret, nu avem cum sa aratam cine ce a votat. Dar, votul secret nu trebuie sa fie regula. Aceasta reminescenta a anilor 90 nu trebuie sa mai fie obligatorie", declara deputatul USR Claudiu Nasui, initiator al proiectului.

Proiectul stipuleaza ca votul in comisii este deschis si ca ,,votul deputatilor si al senatorilor este personal" si ,,intotdeauna deschis". Inclusiv in ceea ce priveste acordarea votului de incredere Guvernului, respectiv retragerea increderii acordate prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

,,Odata adoptat proiectul USR, senatorii si deputatii nu se vor mai putea ascunde in spatele unui vot secret si vor putea fi trasi la raspundere de alegatorii care i-au trimis in functii si care le platesc remuneratiile uriase prin taxe si impozite. Invitam toate partidele parlamentare sa sustina initiativa USR astfel incat aceasta sa fie cat mai rapid adoptata", transmite USR.

Liderii USR si PNL s-au acuzat reciproc de votul acordat lui Florin Iordache pentru functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

Sursa : www.mediafax.ro