04 dec 2022 - Stiri

USR acuza coalitia PSD-PNL ca introduce o noua taxa prin OUG: taxa pe soare

USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei emise în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională, prin care apare o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare.

,,Taxa pe soare" vizeaza cetatenii si firmele care au investit in panouri fotovoltaice, produc curent si il consuma in propria gospodarie sau firma.

Potrivit USR, prin noua OUG, cetatenii si firmele vor fi obligati de stat sa monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la retelele nationale de energie, doar pentru a putea fi taxati pentru energia produsa de ei, consumata tot de ei.

,,Romania este un stat european care doreste sa treaca pe energie verde cat mai mult posibil. Primim si o gramada de bani europeni pentru asta, pe care PSD si PNL nu sunt in stare sa ii investeasca. Acum, inventeaza o noua taxa, pentru a opri romanii sa devina prosumatori. De ce? Pentru ca monopolul si piata captiva a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu pretul sacrificarii productiei de energie in plina criza energetica. Guvernul de securisti socialisti atinge noi culmi ale proastei guvernari", spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR cere stoparea publicarii in Monitorul Oficial a acestei ordonante de urgenta care pune in pericol toate tintele de investitii in energie regenerabila.

,,Statul ar trebui sa incurajeze cetatenii si firmele sa devina prosumatori si sa elimine birocratia in domeniu. Cumuland puterea mica a celor multi, vom putea asigura mai repede independenta energetica a tarii si vom creste potentialul de export de energie", adauga USR.

In ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalatii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investitie in energie din Romania din ultimii ani si a fost facuta de multi cetateni si companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare).

Sursa : www.mediafax.ro