29 oct 2018 - Stiri

UNTRR solicita Guvernului rambursarea supraaccizei pentru transportatorii rutieri

UNTRR solicită Guvernului, într-un comunicat, măsuri urgente pentru ca schema de rambursare a supraacizei să devină operaţională, după ce preţul petrolului a urcat la peste 80 dolari/baril, fiind cu peste 50% mai mare decât la momentul în care a fost implementată supraacciza la carburanţi.

Ministerul Transporturilor si Ministerul Finantelor Publice au elaborat si publicat Ordonanta de Urgenta nr. 25/2018 si Hotararea de Guvern 549 din 17 iulie 2018 privind conditiile, procedura si termenele de restituire a sumelor reprezentand ajutor de stat pentru suportarea unei parti din accizele calculate pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor si alocarea sumei de rambursat si solicita masuri urgente pentru ca schema de rambursare sa devina operationala.

Pana in prezent, firmele de transport rutier au depus dosare pentru restituirea supraaccizei, acestea au fost analizate, insa nu au fost realizate plati catre transportatorii rutieri.

Hotararea 549 din 17 iulie 2018 privind conditiile, procedura si termenele de restituire a unei parti din supraacciza a fost publicata in data de 26.07.2018 in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Potrivit legislatiei, administratorul schemei trebuie sa solutioneze cererile de restituire in termen de maximum 35 de zile lucratoare de la data depunerii cererii. In cazul aprobarii cererii se emite o decizie care se intocmeste in 3 exemplare, dintre care un exemplar ramane la administratorul schemei, un exemplar se comunica solicitantului si un exemplar se transmite ordonatorului principal de credite, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data emiterii acesteia.

Administratorul schemei emite decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei in limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finantelor Publice. Plata se efectueaza in lei, in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice a deciziei.

Aproape un sfert din exportul total de servicii al Romaniei din 2017, de peste 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier, fiind principala ramura contribuitoare la exportul de servicii.

Sursa : www.mediafax.ro