07 feb 2020 - Stiri

Un proiect de lege propune ca deţinuţii să fie obligaţi să lucreze şi să-şi finalizeze studiile în închisoare

Autor: Eduard Popescu

Obligaţia deţinuţilor de a munci, de a studia şi de a urma anumite programe în vederea reabilitării lor este inclusă într-o propunere legislativă înregistrată săptămâna aceasta în Parlament.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost înregistrată marţi la Senat, în calitate de primă Cameră, şi a fost iniţiată de deputatul liberal Florin Roman.

Concret, proiectul vrea să introducă noi obligaţii pentru deţinuţi, respectiv obligaţia de a munci, de a învâţa şi de a urma anumite programe de corectare a unor comportamente precum consumul de alcool sau de droguri, în vederea facilitării procesului de reabilitare şi reintegrare socială.

"Persoanele condamnate au dreptul şi obligaţia de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora", scrie în proiectul de lege ce urmează să fie dezbătut şi votat, pe rând, de senatori şi apoi deputaţi. 

În plus, dacă prrevederile vor ajunge să se aplice, deţinuţii vor avea următoarele obligaţii:

- de a participa şi de a îndeplini obiectivele programelor şi activităţilor specifice în situaţia în care au fost identificate probleme legate de cosumul de alcool sau droguri ori dacă persoanele sunt condamnate în urma săvârşirii de infracţiuni sexuale şi/sau cu violenţa;

- de a participa şi îndeplini obiectivele cursurilor de şcolarizare.

"Persoanele condamnate au dreptul şi obligaţia de a urma cursurile învăţământului general obligatoriu, în funcţie de posibilităţile penitenciarului, în condiţiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale", este prevăzut în document privitor la obligaţia de a studia. 

Potrivit expunerii de motive ce însoţeşte proiectul de lege în Parlament, cei mai mulţi dintre cei peste 20.000 de deţinuţi din ţară au capacitate de muncă, astfel că persoanele condamnate ar putea fi o soluţie pentru deficitul de forţă de muncă cu care statul se confruntă.

"Integrarea socială a deţinuţilor trebuie să aibă ca principal reper munca, respectiv pregătirea în vederea ocupării şi păstrării unui loc de muncă pentru că doar acesta asigură individului sentimentul utilităţii sociale, demnitate, autonomie şi mijioace de trăi", se arată în expunerea de motive. 

Practic, prin muncă, deţinuţii ar putea compensa, ”într-o anumită măsură, greşelile pe care le-au săvârşit faţă de societate şi care i-au adus în spatele gratiilor”.

Legat de reintegrarea condamnaţilor, am prezentat aici povestea unei persoane reabilitate prin intermediul Sistemului de probaţiune.