26 mai 2022 - Stiri

Un nou dosar al Elenei Udrea se apropie de data sentintei. S-a stabilit termenul pentru pledoarii finale

Instanţa Supremă a dat termen pentru data de 8 septembrie pentru depunerea pledoriilor finale şi dezbatere în procesul în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au fost condamnate la închisoare cu executare. Decizia a fost anunţată la termenul de joi, la care fostul ministru nu a fost prezent.

Ioana Basescu si Elena Udrea au avut termen, joi, in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Basescu. Inalta Curte de Casatie si Justitie era asteptata sa pronunte decizia finala, insa s-a dat termen pentru data de 8 septembrie pentru depunerea pledoriilor finale si dezbatere.

La termen nu a fost prezenta Elena Udrea, fiind in arest preventiv in Bulgaria. In prima instanta, in acest dosar, Elena Udrea a fost condamnata la 8 ani de inchisoare.

A venit, insa, la sediul isntantei, fiica fostului presedinte, Ioana Basescu. In prima instanta ea a fost condamnata la 5 ani de inchisoare.

In iunie 2019, DNA a retrimis in judecata un dosar in care erau vizati Elena Udrea si jurnalistul Dan Andronic, dupa ce instanta a restituit initial cauza, in urma anularii unor probe (e-mailuri). In acest dosar, Udrea este acuzata de trafic de influenta si spalare de bani.

,,La data de 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus retrimiterea in judecata a inculpatilor: Udrea Elena-Gabriela, membru al Guvernului la data faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si spalare a banilor; Andronic Dan-Catalin, om de afaceri si jurnalist, pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa", se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivt ursei citate, initial, in faza de camera preliminara, in 11 februarie, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus anularea unor probe (emailuri) si eliminarea lor de la dosar.

,,In consecinta, procurorii anticoruptie au solicitat restituirea cauzei in vederea readministrarii probelor anulate, lucru pe care l-au si facut in contextul efectuarii unei perchezitii informatice", mai arata DNA.

Initial, cei doi au fost trimisi in judecata in 2017, in acest dosar.

,,In cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea facuta de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, in vederea mentinerii, in conditiile deja negociate (pret si cantitate de energie furnizata), contractele pe care societatea omului de afaceri le incheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisa, inculpata a primit, in noiembrie 2011, in scopul aratat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar si o creanta de 900.000 de euro; creanta reprezenta o suma pe care o firma a omului de afaceri o imprumutase unui tert si care era garantata cu parti sociale ale unei societati comerciale care detinea doua publicatii", precizau procurorii la acel moment.

Sursa citata a mai aratat ca, pentru a ascunde ca era beneficiara reala a creantei de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecinta si puterea de a influenta activitatea societatii cu activitate media), Udrea ar fi preluat creanta de la firma controlata de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, apartinand unei cunostinte.

,,Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Catalin Andronic a facut afirmatii mincinoase, cu privire la aspectele esentiale ale cauzei. De exemplu, Dan Catalin Andronic a declarat mincinos: ca nu a avut cunostinta de imprejurarea ca Elena Gabriela Udrea este beneficiara reala a creantei amintite, care i-ar fi permis acesteia sa controleze societatea media, sa dobandeasca parti sociale, sa se implice in politica editoriala a unui cotidian detinut de aceasta societate; ca ii comunica Elenei Udrea date privind situatia financiara a cotidianului detinut de societatea media si indicatori de performanta, doar pentru a se lauda, pentru a o incunostinta ca publicatiei ii ,,merge bine"; ca nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a ,,verifica veridicitatea" informatiilor obtinute, mai spune DNA.

Sursa : www.mediafax.ro