18 oct 2018 - Stiri

ULTIMA ORA Liviu Dragnea cauta sprijin la UDMR pentru legea offshore - surse

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, vor avea, luni, o întrevedere astfel încât formaţiunea maghiară să-şi prezinte punctele de vedere cu privire la legea offshore, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea social-democrată.

Potrivit surselor citate, PSD si-a dorit o discutie cu UDMR despre legea offshore pana la sfarsitul acestei saptamani, insa programul nu i-a permis lui Kelemen Hunor sa se intalneasca cu Liviu Dragnea.

Delegatiile PSD-ALDE au agreat, miercuri, intr-o discutie de peste doua ore, la Parlament, forma finala a legii offshore care va intra ,,de principiu" saptamana viitoare in dezbaterile din comisiile de specialitate, cele doua partide urmand sa isi prezinte proiectul celorlalte formatiuni politice.

,,Ne-am intalnit pentru a ne pune de acord cu privire la unele aspect tehnice. In esenta nu am avut puncta divergente, nici macar procente. Am avut mai multe chestiuni tehnice legate de autorizari. Cel putin pozitia PSD a ramas aceeasi. In esenta nu a fost un subiect de fractura in coalitie, nici pe departe, am discutat fara patima, pur tehnic, avand un singur interes, ca Romania sa castige cat mai mult din aceasta lege (...) 50% din productia de gaz de la Marea Neagra se tranzactioneaza pe bursa din Romania, investitia celor care opereaza se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, forma pe care deja o cunoasteti si a ramas asa", a declarat, miercuri, la Parlament, liderul deputatilor PSD, Daniel Suciu, dupa sedinta coalitiei de guvernare.

La discutii au participat din partea PSD presedintele formatiunii, Liviu Dragnea, liderul grupului din Camera Deputatilor, Daniel Suciu, si presedintele comisiei pentru Buget din Camera Deputatilor, Marius Budai. De cealalta parte, ALDE a fost reprezentat de fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, si de vicepresedintii formatiunii Varujan Vosganian si Andrei Gerea.

Potrivit lui Suciu, coalitia a stabilit ca ,,in principiu" martea viitoare sa se desfasoare sedinta comisiilor parlamentare pentru adoptarea unui nou raport pe legea offshore.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca multi vorbesc despre Legea offshore la televizor sau pe holurile Parlamentului fara sa fi facut vreun calcul aplicat cu privire la cifrele din actul normativ.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, la Parlament, ca esential in reglementarea Legii offshore este interesul Romaniei, care trebuie sa se axeze pe doua planuri, cel economic si cel al securitatii energetice.

Lliderii grupurilor parlamentare de la toate partidele au discutat, miercurea trecuta la Parlament, mai bine de doua ore cu reprezentanti ai companiile petroliere, Exxon si OMV, dar si cu asociatia The Black Sea despre Legea offshore.

Camera Deputatilor a votat, pe 3 octombrie, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileste criteriile exploatarii gazelor din Marea Neagra, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, deputatii au aprobat cu 210 voturi ,,pentru" si o singura abtinere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o saptamana.

Presedintele comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat pe 3 octombrie, in plen, ca miza modificarile aduse legii offshore este de ,,13,5 miliarde de dolari" si ca investitorii nu doresc sa plateasca statului roman nici macar ,,un dolar in plus fata de redeventa".

Sursa : www.mediafax.ro