17 feb 2020 - Stiri

Tribunalul Bucureşti: Beuran, interceptat în timp ce recunoştea că a primit 10.000 de euro mită. Chirurgul ar fi vândut şi posturi

Autor: Eduard Popescu

În motivarea Tribunalului Bucureşti, judecătorii care au decis arestul la domiciliu în cazul medicului Mircea Beuran arată că acesta a fost înregistrat când recunoştea că a primit 10.000 de euro mită pentru a oferi un post de asistent la Universitatea de Medicină unei anume persoane. Mai mult, prin acţiunile sale ilicite, chirurgul ar fi transformat o instituţie publică de prestigiu în propria „piaţă de desfacere”.

În documentul dat publicităţii, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti arată că Mircea Beuran a fost înregistrat de denunţătoarea din dosar, cea care avea microfoane pe ea la o întâlnire la care i-a cerut înapoi medicului suma de 10.000 de euro, bani plătiţi în 2018 pentru un post de asistent la Universitatea de Medicină. Potrivit motivării, Mircea Beuran ar fi ameninţat-o pe denunţătoare că vor încheia toate relaţiile de colaborare, mai ales în contextul în care chirurgul era şi coordonatorul lucrării de doctorat al martorei. 

"Se observă faptul că, prin ultima remarcă, inculpatul îşi foloseşte ascendentul profesional asupra martorei denunţătoare şi sugerează posibilitatea de a încheia toate relaţiile de colaborare cu aceasta (într-un mod nefavorabil acesteia, câtă vreme inculpatul era şi coordonatorul lucrării de doctorat al martorei). Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupţiei din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia", scrie în motivarea judecătorului.

Potrivit instanţei, fapta presupus a fi săvârşită de medicul Beuran <<este de o gravitate extremă şi se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (…) în propria „piaţă de desfacere”, ca sursă personală de venituri ilicite>>.

În motivarea deciziei, a fost invocat şi faptul că tinerii doctori pleacă din ţară, acolo unde li se asigură un mediu propice, bazat pe meritocraţie. 

”Este de notorietate faptul că tinerii absolvenţi ai facultăţii de medicină se orientează către state membre ale Uniunii Europene care le asigură un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fără alte condiţionări cu excepţia celor de competenţă, astfel că judecătorul de drepturi şi libertăţi îşi exprimă convingerea, ca în viitor, prin măsuri administrative oneste să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii, fără discriminare sau alte beneficii materiale”, se arată în documentul citat. 

Judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au plasat, joi, pe Mircea Beuran în arest la domiciliu. Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA ca medicul să fie arestat pentru 30 de zile. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs. 

În referatul lor, procurorii DNA au scris că ”măsura arestării preventive este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, întrucât există riscul ca inculpatul să interacţioneze cu alte persoane implicate în cauză (martori) şi să încerce să îi influenţeze pe aceştia. De asemenea, există riscul ca inculpatul să şteargă urmele infracţiunii şi/sau să ascundă mijloace de probă”.