08 feb 2019 - Stiri

Tarcea risca excluderea din magistratura

La Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa inceapa saptamana viitoare unul dintre cele mai interesante procese disciplinare. Cel in care trimisa in judecata disciplinara a fost chiar presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie Cristina Tarcea (foto).

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM are programata pentru sedinta de miercuri, 13 februarie 2019, primul termen din dosarul disciplinar al Cristinei Tarcea. Judecatorii din CSM vor analiza actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara, in decembrie 2018, pentru posibila comitere de catre sefa ICCJ a abaterii constand in refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Cazul priveste refuzul Cristinei Tarcea de a efectua tragerile la sorti pentru noile Complete de 5 judecatori ale Inaltei Curti, astfel cum se prevedea in Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, intrata in vigoare in iulie 2018.

Mai exact, Tarcea este acuzata de catre Inspectia Judiciara ca

a refuzat sa implementeze dispozitiile de imediata aplicare ale Legii nr.207/2018 privind modificarea Legii nr. 304/2004, iar in acest mod nu si-a indeplinit indatoririle de serviciu cu privire la constituirea Completelor de 5, dar si a Completelor de 2 judecatori, astfel cum prevad dispozitiile art. 31 alin. (1) lit. b) si art. 32 din Legea nr. 304/2004.

Efectul actiunilor lui Tarcea a fost acela ca nu mai putin de 40 de cauze de competenta Completelor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta Completelor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor complete compuse conform legii in vigoare la data inregistrarii lor.

In ceea ce priveste solutiile ce pot fi pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM, trebuie spus ca acestea pot merge chiar si pana la excluderea din magistratura a sefei ICCJ.

Comunicatul Inspectiei Judiciare, din 19 decembrie 2018, privind exercitarea actiunii disciplinare fata de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie Cristina Tarcea:

“Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna judecator Iulia Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. f) si o) din Legea nr. 303/2004.

In privinta abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au retinut ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 si de 2 judecatori prevazute la art. 31 alin. (1) lit. b) si art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018.

Cu referire la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. o), s-a retinut ca, prin refuzul de a implementa dispozitiile de imediata aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior mentionate, 40 de cauze de competenta completurilor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri in compunerea prevazuta de legea in vigoare la data inregistrarii lor.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea judecatorului in cauza”.

Sursa : www.juri.ro