08 nov 2019 - Stiri

Studiu CSM: Peste 240 de noi judecători, aşteptaţi în instanţe până la finalul anului

Până la final de an, 130 de auditori de justiţie care au optat pentru funcţia de judecător vor absolvi Insitutul Naţional al Magistraturii (INM), în timp ce alţi 116 judecători vor ocupa posturile din judecătorii în urma concursului de admitere în magistratură.

Datele au fost furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin intermediul unui studiu de impact publicat pe site-ul instituţiei.

Potrivit documentului, 130 de auditori de justiţie care au optat pentru funcţia de judecător vor absolvi INM în 2019, în timp ce 116 posturi în judecătorii vor fi ocupate până la finalul anului, în urma concursului de admitere în magistratură. 

Previziunile CSM indică totuşi un număr de peste 400 de posturi vacante la început de 2020, ţinând cont de gradul de ocupare din prezent şi statisticile ultimilor ani privind eliberările din funcţie.

Totuşi, situaţia se complică atunci când vine vorba de vacantarea posturilor prin pensionare, în ideea în care peste 1.700 de judecători vor îndeplini condiţiile de pensionare la 1 ianuarie anul viitor, rezultând un procent de 39% de posturi libere.