08 nov 2019 - Stiri

Studiu CSM: 34% dintre procurori pot cere pensionarea la 1 ianuarie 2020

Autor: Eduard Popescu

Aproape 900 de procurori ar putea cere pensionarea la 1 ianuarie 2020, îndeplinind condiţiile de pensionare. Conform unui studiu recent al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), asta înseamnă un procent de 34% din numărul total de procurori în funcţie la acest moment.

Studiul de impact al CSM arată că la 1 ianuarie 2020 vor îndeplini condiţiile de pensionare (ambele grupe de vechime, cumulat) 873 de procurori, echivalentul a 34% din numărul total de procurori în funcţie. 

Concret, se face referire la procurorii ce au cel puţin 20 de ani vechime şi care ar putea beneficia de prevederile actuale ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în cazul în care parlamentarii nu vor interveni şi amâna intrarea în vigoare a pensionării anticipate. 

Potrivit legii, modalităţile de ocupare a posturilor de procuror pe fiecare grad de jurisdicţie sunt următoarele, cu precizarea că primele două sunt cele mai utile şi eficiente:

- repartizarea anuală a absolvenţilor INM - la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii;

- numirea în funcţia de procuror definitiv a candidaţilor admişi la concursile de admitere în magistratură organizate la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii;

- transferul din funcţia de judecător în cea de procuror la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii;

- promovarea efectivă în funcţii de execuţie - la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale şi curţi de apel, precum şi la Parchetul de pe lângă ÎCCJ;

- transferul între nivele (pe verticală, în ambele sensuri);

- numirea în funcţia de procuror în procedura prevăzută de art. 33 din Legea nr. 303/2004.