22 mar 2020 - Stiri

Starea de urgenţă: Cum arată declaraţia în baza căreia vom mai putea ieşi de-acum din case pentru a evita amenzile

Autor: Eduard Popescu

În condiţiile în care, începând de miercuri, cetătenii români vor mai putea ieşi din case doar în interes de serviciu, la cumpărături de strictă necesitate, pentru activităţi sportive individuale sau pentru nevoile animalelor de companie, în baza unui document justificativ, prezentăm modelul declaraţiei pe proprie răspundere referitoare la circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei şi al adeverinţei emise de angajator, aşa cum au fost ele stabilite de Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că restricţiile de deplasare deja aplicabile pe timpul nopţii vor fi extinse şi pe timpul zilei începând de miercuri, prin ordonanţă militară. Luni noapte, poliţiştii au aplicat peste 1.700 de amenzi în toată ţara.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declaraţiei pus la dispoziţie.

"Declaraţia pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, şi va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale la momentul legitimării persoanei. Reprezentanţii Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale pot efectua fotografirea documentelor (declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate) la momentul legitimării persoanei", a transmis GCS. 

Autorităţile spun că modelul de declaraţie poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de pe site-urile celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu.

De miercuri (25 martie 2020) începând, persoanele ce se vor deplasa în afara domiciliului vor trebui să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate (Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală), adeverinţa eliberată de angajator (foto 2) sau o declaraţie pe proprie răspundere (foto 1). 

Aşa cum preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, indiferent de momentul zilei, va fi permisă numai pentru deplasarea la serviciu, consult medical care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate, asistenţă pentru persoane în vârstă sau pentru însoţirea copiilor, desfăşurarea de activităţi fizice individuale în aer liber sau pentru nevoile animalelor de companie, şi numai după semnarea unei declaraţii pe propria raspundere în care să se precizeze motivul. În cazurile în care deplasarea este făcută pentru rezolvarea unei situaţii urgente, va trebui precizat şi traseul.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţă eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Luni, în prima noapte de carantină, Poliţia Română a aplicat, în toată ţara, peste 1.700 de amenzi persoanelor care nu au respectat măsurile privind restricţionarea circulaţiei. Dintre acestea, 188 au fost aplicate în Bucureşti, în cuantum total de peste 230.000 de lei - detalii, aici

Informaţii suplimentare despre măsurile cuprinse în Ordonanţa militară nr. 2/2020 găsiţi aici

 

Sursa foto: Profimedia