20 mar 2020 - Stiri

Stare de urgenţă. Ex-procurorul Emilian Eva a fost uns director la Spitalul de la Săpoca de către ministrul Sănătăţii, Victor Costache/ UPDATE: Fostul magistrat a fost demis, vineri, după 2 zile

Autor: S. A.

Pe perioada stării de urgenţă, instituită din cauza coronaviruslui, ministrul Sănătăţii Victor Costache a considerat că persoana care poate conduce ca director la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca nu poate fi altul decât ex-procurorul Emilian Eva. În această perioadă, se pot face angajări fără concurs în anumite domenii reglementate în anexele decretului semnat de Preşedintele României.

Fostul magistrat Emilian Eva a fost numit, prin ordin al ministrului Sănătăţii, director al Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca, acolo unde se ştie că a avut loc, anul trecut, masacrul săvârşit de unul dintre pacienti, soldat cu uciderea a trei alţi pacienţi şi rănirea altor zece. Ulterior, au mai murit alţi patru răniţi care fuseseră internaţi la spitalele din Buzău şi din Capitală. Directorul spitalului Săpoca, Viorica Mihalaşcu, şi-a dat demisia din funcţie, dar a condus în continuare spitalul ca interimar. Până azi.

Numirea pe care ministrul Costache a făcut-o acum, alegând să îl pună director pe Eva Emilian este surprinzătoare, întrucât toată lumea este la curent cu povestea magistratului care a fost condamnat cu suspendare şi care a fost dat afară din magistratură după ce a fost descoperit cu săvârşirea mai multor infracţiuni. După cum toată lumea cunoaşte, Emilian Eva este procurorul ieşean care a instrumentat controversatul dosar în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost trimis în judecată şi a fost condamnat, în data de 8 august 2014, la 10 ani de închisoare pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi profesorul Gheorghe Menciniconpschi, Corneliu Popa, fostul ministru al Telecomunicaţiilor Sorin Pantiş şi alţii. În total, un lot de 12 persoane. Cauza a fost judecată, La Curtea de Apel Bucureşti, de un alt magistrat controversat, judecătoarea Camelia Bogdan, şi ea exclusă, ulterior, de două ori din magistratură.

Tot el a instrumentat renumitul dosar în care trimis în judecată fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Eva l-a acuzat pe acesta că ar fi atribuit ilegal mai multe contracte finanţate din bani europeni. Vasile Astărăstoae a fost achitat în acest dosar după ce expertizele realizate în dosar au evidenţiat faptul că în dosar existau probe fabricate. Drept urmare, a ieşit la iveală faptul că motivul trimiterii în judecată a întregului lot ”Licitaţie la UMF Iaşi” ar fi reprezentat o răzbunare a procurorului Emilian Eva, care ar fi făcut tot posibilul pentru a-l pedepsi pe doctoral Vasile Astărăstoae pentru că  s-a opus promovării fratelui său, Emilian Eva în funcţia de manager de spital.  Experţii au spus la acea vreme în faţa instanţei că e-mailurile folosite ca probe de procurorul Emilian Eva în momentul în care a trimis acest dosar în judecată au fost modificate şi reprezentu un fals grosolan. În instanţă s-a dovedit că acuzaţiile au fost probate de Eva Emilian cu ajutorul serviciilor secrete, folosindu-se de protocolul închetiat de Ministerul Public cu SRI.

În octombrie 2017, ex-procurorul Eva Emilian a fost condamnat de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii. În momentul în care a fost trimis în judecată de DNA, Eva a fost suspendat de CSM din funcţia de procuror.

Procurorul Emilian Eva fusese suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai – iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

„Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian”, arăta DNA.

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

Acum, apropierea lui Eva Emilian de sistemul medical va fi una mult mai strânsă, chiar directă, în sensul că el va conduce, în calitate de manager, Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca.

UPDATE: În urmă cu puţin timp, ca urmare a scandalului creat în legătură cu numirea ex-procurorului Eva Emilian în funcţia de director interimar la Spitalul de la Săpoca, ministrul Victor Costache l-a demis şi apoi a numit-o în funcţie pe Cristina Păun, care până azi a fost director adjunct la acest spital. Eva Emilian a stat în acestă funcţie doar două zile, 18-20 martie a.c.