04 mar 2020 - Stiri

De ce prezentarea publică a Sorinei Pintea în cătuşe încalcă prezumţia de nevinovăţie. Explicaţiile avocaţilor

Autor: Eduard Popescu

Avocaţii Sorinei Pintea au depus o sesizare către Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 din Bucureşti, reclamând faptul că fostului ministru i-au fost încălcate mai multe drepturi, că a fost expusă în situaţia în care se află, adusă în cătuşe la medic şi împinsă de un agent din escortă. De altfel, prezentarea în cătuşe a unei persoane încalcă prezumpţia de nevinovăţie a suspectului, aşa cum a explicat recent, pentru Monitorul Justiţiei, un avocat specializat în drept penal.

Avocaţii fostului ministru al Sănătăţii arată că Sorinei Pintea i-au fost încălcate drepturile pacientului, fiind încălcate, totodată, prevederile europene. 

De asemenea, avocatii cer să le fie comunicat ,,de urgenţă" cine sunt cei ce au efectuat transportul la clinica medicală şi ce funcţii au, dar şi cine a dispus comunicarea către mass-media.

În cadrul unui eveniment organizat în decembrie 2019, avocata Nadia Cantemir-Stoica a explicat că prezentarea suspectului sau inculpatului în cătuşe încalcă prezumţia de nevinovăţie a acestuia, unul dintre principiile fundamentale ale dreptului. 

Astfel, autorităţile competente trebuie să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele, măsura fiind stabilită printr-o directivă europeană ce ar fi trebuit implementată şi în ţara noastră. 

Potrivit specialiştilor, nu trebuie să se recurgă la această metodă decât atunci când e necesar, prezentarea în cătuşe a unei persoane încâlcând prezumţia de nevinovăţie - detalii suplimentare, aici.