30 mai 2020 - Stiri

Somaj tehnic si de la 1 iunie: Cine poate primi in continuare indemnizatia de sprijin. Noile prevederi, publicate in Monitorul Oficial

Somajul tehnic va fi acordat si de la 1 iunie in acele domenii in care se mentin restrictii, pana la ridicarea acestora, stabileste OUG 92/2020, publicata vineri in Monitorul Oficial.

In forma initiala, discutata joi de Guvern, scria ca masura de sprijin va putea fi pastrata pana la finalul anului in cazul domeniilor ce nu-si pot relua activitatea.

Indemnizatia de somaj tehnic este de 75% din salariul de baza, dar statul acopera cel mult 75% din castigul salarial mediu brut. In cazurile in care suma de la stat nu acopera 75% din salariul de baza, firmele pot acoperi diferenta.

Nu doar angajatii, ci si persoanele ce lucreaza pe cont propriu vor putea primi, in continuare, indemnizatia de somaj tehnic. Astfel, PFA-urile, persoanele cu profesii liberale sau cele care lucreaza pe drepturi de autor vor putea solicita de la stat, lunar, suma de 4.072 de lei brut, echivalentul a 75% din salariul mediu pe economie.

Subventionarea de la stat a indemnizatiilor de somaj tehnic, atat pentru salariatii cu contracte de munca suspendate. cat si pentru profesionistii ce au intrerupt activitatea din cauza epidemiei, a inceput la jumatatea lunii martie, odata cu declararea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. Ulterior, masura a fost prelungita de Executiv pana la 31 mai.

 

Sursa : www.mediafax.ro