27 nov 2019 - Stiri

Seful Sectiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu, a primit o noua distinctie de la presedintele Iohannis: Ordinul National pentru Merit in grad de cavaler

Autor: S. A.

Prin Decretul nr. 859 din 25 noiembrie 2019, seful Sectiei Parchetelor Militare (SPM), generalul maior Gheorghe Cosneanu isi adauga in palmares inca o inalta distinctie primita de la presedintele Klaus Iohannis: Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari.

Monitorul Justitiei face o trecere in revista a ultimelor distinctii primite de magistratul Cosneanu in ultimii trei ani, precum si a celor mai importante informatii legate de palmaresul activitatii SPM-PICCJ in ultimul an.

Astfel, in 2016, magistratul Gheorghe Cosneanu a primit, prin decretul dat de 1 decembrie, Ordinul “Virtutea militara” in grad de ofiter, iar la 1 decembrie 2017, Ordinul National “Serviciul Credincios” in grad de cavaler.

La Sectia Parchetelor Militare, unde conduce magistratul Gheorghe Cosneanu, dupa ce dosarul “10 august” a fost preluat de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti si s-a deschis urmarirea penala, apoi s-a extins, prin punerea sub acuzare a fostei conduceri a Jandarmeriei, cauza a fost declinata in mod surprinzator, spre competenta DIICOT.

In ce priveste dosarul “Revolutiei”, instrumentat si el la aceeasi sectie, in 21 octombrie 2019, PICCJ anunta printr-un comunicat de presa ca s-a dispus:

- infirmarea ca netemeinice a solutiilor de clasare dispuse fata de numiti Roman Petre - fost membru al Consiliului Frontului Savarii Nationale si prim-ministru al Guvernului Romaniei si Brates Teodor - fost redactor sef la Televiziunea Romana, cu privire la infractiunile contra umanitatii si redeschiderea urmaririi penale in cauza ; infirmarea, ca nelegala si netemeinica, a solutiei de clasare dispusa cu privire la infractiunile de omor, prevazuta de art.188 din Codul penal, omor calificat, genocid, infractiuni de razboi contra opreatiunilor unamitare si emblemelor, utilizarea de metode interzise in operatiunile de lupta si redeschiderea urmaririi penale in cauza; infirmarea, ca nelegala si netemeinica, a solutiei de clasare data cu privire la plangerile formulate de un numar de 672 persoane avand ca obiect savarsirea infractiunilor contra umanitatii si redeschiderea urmaririi penale in cauza. Clasarile din dosarul “Revolutiei” au fost dispuse in luna aprilie a acestui an. La aceasta ora, se asteapta decizia ICCJ cu privire la aceasta infirmare, timp in care dosarul “Revolutiei” se afla pe rolul judecatorului de camera preliminara de la ICCJ.

Cosneanu a fost sef al Parchetului Militar Timisoara, numit la inceputul anului 2017, in ultima zi de activitate a Guvernului Ciolos, prin decret, sef al SPM din cadrul PICCJ, dupa avizul dat de CSM. Dintre faptele “eroice” ale lui Cosneanu, presa a punctat la acea vreme clasarea, in 2015, a “Dosarului Revolutiei” pe motiv ca fapta nu exista sau “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”, desi cazul privea morti si raniti prin impuscare. La finele anului trecut, judecatorul Constantin Udrea dezvaluia, la o emisiune a postului national de televiziune, legaturile dintre seful SPM Gheorghe Cosneanu, serviciile secrete si fostul procuror general Augustin Lazar.

Judecatorul Udrea (pensionat) sublinia la postul national de televiziune, referindu-se la dosarul “10 august”, aflat atunci la sectia condusa de Cosneanu, ca acesta “actioneaza furibund, uitand ca se stie ca se duce si face baie in piscine unui anumit serviciu secret, impreuna cu altcineva, uitand ca se stie ca este implicat in anchetarea unor capi ai unui serviciu secret” si ca “in prezent, cea mai nociva activitate in domeniul protocoalelor o are Sectia Parchetelor Militare condusa din pacate de generalul Gheorghe Cosneanu”.