10 dec 2019 - Stiri

Şeful Parchetelor Militare Gheorghe Coşneanu, pe picior de plecare înapoi la Timişoara. Dar poate să mai rămână delegat un pic!

Autor: S. A.

Şefului Secţiei Parchetelor Militare (SPM), magistratul Gheorghe Coşneanu, îi expiră mandatul în primele zile ale lunii ianuarie 2020. Drept pentru care, conform regulamentului, acesta a optat să se întoacă înapoi de unde a venit, pe o funcţie de execuţie, la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Timişoara.

Aceasta este, însă, o procedură în urma căreia nu înseamnă că procurorul şef Coşneanu nu poate rămâne, în continuare, delegat pe funcţia de şef. Surse din Parchetul General susţin că funcţia de şef SPM este trecută pe calendarul posturilor de conducere scoase la concurs, de şefi parchete şi adjuncţi. Drept urmare, până la definitivarea concursurilor şi validarea pe poziţii a noilor şefi, este posibil ca generalul magistrat Coşneanu să fie delegat în continuare pe funcţia pe care o deţine la acest moment. Adică încă două-trei luni. O altă variantă ar fi ca procurorul general al PICCJ să propună delegarea altei persoane la SPM, dacă delegarea lui Coşneanu nu va fi decisă de Secţia pentru procurori, aşa cum este pe ordinea de zi din 12.12.2019, la pachet cu delegarea adjunctului său, generalul Ion Alexandru.

Magistratul Coşneanu s-a ales, în ultimii trei ani, cu o serie de distincţii de la Cotroceni, plus a treia stea luată, acum, la început de decembrie, ca general magistrat. Există, însă, multe persoane care se intreabă ce fapte de “vitejie judiciară” a făcut domnia-sa de vreme ce dosare de răsunet faţă de care opinia publică avea multe aşteptări nu s-au soldat cu rechizitorii solide. Spre exemplu, dosarul “Mineriada 13-15 iunie 1990”, care a fost finalizat în iunie 2017, după atâţia ani de aşteptare, dar pe care instanţa l-a întors înapoi la Parchet. În acest dosar, în care 14 persoane au fost inculpate, capi de listă sunt fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, alături de fostul premier Petre Roman si fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. Până acum nu a fost făcut niciun act nou în dosar întrucât instanţa nu şi-a motivat încă decizia.

În ce priveşte dosarul „10 august”, se ştie deja că acesta a luat drumul DIICOT după o ciudată declinare de competenţă făcută de Secţia Parchetelor Militare, deşi se începuse urmărirea penală in personam si chiar se extinsese asupra conducerii Jandarmeriei de la acea vreme.

Referitor la dosarul „Revoluţiei”, procurorul general al PICCJ, Bogdan Licu, a solicitat infirmarea clasării cauzei cu privire la Teodor Brateş, fost redactor şef al Televiziunii Române în decembrie 1989, şi Petre Roman, dar şi infirmarea clasării cauzei cu privire la 672 persoane rănite sau decedate. Instanţa a respins prima parte a cererii făcută de Bogdan Licu, dar a admis infirmarea clasării cu privire la cele 672 persoane. Aşadar, cel puţin cu privire la aceştia, cercetările vor fi obligatoriu continuate.