24 nov 2022 - Stiri

Seful Biroului Vamal de Frontiera Iasi, doi vamesi si un patron au fost retinuti dupa perchezitii

Şeful vămii ar fi primit şpagă aproape 25.000 de dolari ca să închidă ochii la produse contrafăcute.

Procurorii DNA Iasi i-au retinut, pentru 24 de ore, pe Bolohan Danut, sef al Biroului Vamal de Frontiera Iasi, in sarcina caruia s-au retinut cinci infractiuni de luare de mita, din care trei in forma continuata, Andreica Simona, functionar vamal in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Iasi, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la luare de mita, Timofte Cristian, functionar vamal in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Iasi, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita, in forma continuata, si pe administratorul unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea unei infractiuni de dare de mita.

Sub control judiciar de 60 de zile este cercetat un alt vames din Iasi, Tirnoveanu Cristinel Leonard, pentru dare de mita, in forma continuata.

In perioada ianuarie 2022 - prezent, functionari din cadrul Biroului Vamal de Frontiera din Iasi, in schimbul primirii unor sume de bani, si-ar fi indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societati comerciale care importa produse textile din Turcia, arata DNA.

Prin intermediul acestor societati comerciale ar fi fost importate articole de vestimentatie, imbracaminte si incaltaminte tip sport si parfumuri contrafacute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele inmatriculate pe numele societatilor comerciale respective, precum si cu autovehicule tip cap tractor si semiremorca inmatriculate in Turcia, Polonia sau Slovacia.

,,Prin modul de actiune, functionarii vamali ar fi creat conditiile in care administratorii societatilor comerciale sa eludeze plata taxelor vamale in sensul in care, valorile declarate in vama sa fie mai mici decat cele reale, iar controlul marfurilor importate sa fie formal sau inexistent (controlul se facea doar pe documente, fara verificarea efectiva a marfurilor). Ar fi existat situatii in care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice - uri), false atat sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul ca produsele respective sunt contrafacute), cat si sub aspectul pretului declarat in vama (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie platite de catre importator). Marfurile astfel importate ar fi fost valorificate in centre comerciale sau magazine de profil din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomita si municipiul Bucuresti", arata DNA.

"Taxa" ceruta pentru fiecare autocamion intrat in vama ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Se estimeaza un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzatoare a taxelor vamale.

Bolohan Danut, beneficiind si de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, printre care si cel retinut in prezenta cauza, suma totala de 24.500 de dolari.

De asemenea, Bolohan ar fi pretins si primit de la doi subalterni, inculpatii Timofte Cristian si Tirnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constand in sume de bani si alte produse, pentru a fi programati de serviciu in intervalele orare in care in vama ajungeau mijloacele de transport ce apartineau societatilor comerciale cercetate in prezenta cauza.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Bolohan Danut, Andreica Simona, Timofte Cristian si omul de afaceri urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Sursa : www.mediafax.ro