14 ian 2020 - Stiri

Şefia Parchetului General: Cine sunt cei patru procurori ce susţin marţi interviuri pentru funcţia de procuror general

Autor: Eduard Popescu

Patru dintre cei opt candidaţi înscrişi pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) susţin, marţi, interviuri la Ministerul Justiţiei (MJ).

MJ organizează, marţi, audierile a patru dintre cei opt procurori ce candidează pentru funcţia de procuror general. Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea şi Laura Oprean sunt cei patru procurori intervievaţi marţi de membrii comisiei din care face parte şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. 

Ionel Corbu este procuror militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, fiind unul dintre procurorii militari care au instrumentat dosarul privind mitingul din 10 august 2018.

Florin-Daniel Căşuneanu este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, transferat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. Căşuneanu s-a remarcat după ce şi-a dat în judecată Parchetul pentru diferenţe salariale rezultate din sporurile la care avea dreptul. 

Gabriela Scutea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea. Scutea a candidat, în mandatul lui Tudorel Toader, la şefia DNA.

Laura Oprean este, din 2016 şi până în prezent, prim-adjunct al procurorului general (delegat). Aceasta a fost procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi a activat în cadrul DNA Cluj ca procuror, iar ulterior ca procuror şef serviciu.

Din Comisia de audiere mai fac parte următorii: procurorul Remus Damian Budai (desemnat de sectia de procurori a CSM), judecătorul Ioana Bogdan (desemnată de INM), psihologul Marius Babici (desemnat de CSM), prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE). Din partea Ministerului Justiţiei fac parte din Comisie, pe lângă Cătălin Predoiu, următorii: Lidia Barac, Secretar de Stat, şi avocatul Stefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiţiei.

Din acest articol puteţi afla şi ce averi au procurorii ce candidează pentru şefia Parchetului General.