03 dec 2018 - Stiri

Secretarul general al Guvernului, despre cei judecati de completurile de 5, printre care si Liviu Dragnea: Niste masuri minime reparatorii trebuie sa existe

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă, achitat în primă instanţă pentru fapte de corupţie, crede că ar trebui să beneficieze de minime despăgubiri inculpaţii care au fost sau sunt judecaţi de completurile de 5 judecători a căror compunere nu a fost trasă la sorţi.

Fostul judecator CCR a fost intrebat de ce abia acum s-a pus problema legalitatii constituirii Completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca ele functionau in acest fel din 2014.

,,Cand nu avem rigoare in aplicarea legii, cand aplicarea legii o facem in functie de persoanele cercetate sau trimise in judecata, cand exista o incordare intre institutii care apartin diverselor segmente ale justitiei, pot aparea si astfel de cazuri. Eu sper ca de anul viitor lucrurile sa intre in normal", a declarat Toni Grebla, secretarul general Guvernului.

Intrebat daca aceasta situatie ar ar putea fi un argument pentru lansarea unei amnistii, Toni Grebla a raspuns: ,,Sigur ca e o situatie atipica. De cativa ani de zile, cele mai importante completuri ale inaltei curti au functionat, au fost compuse altfel decat a prevazut legea. Si din acest punct de vedere cred ca niste masuri minime reparatorii trebuie sa existe. Care sunt acelea, nu as putea sa vi le spun eu".

Precizarile vin dupa ce magistratii instantei supreme au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecatori sa fie amanate pe 14 ianuarie, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti privind anularea tragerii la sorti a completurilor, din 9 noiembrie. Intre procese se numara si cel al lui Liviu Dragnea, dar si cel al lui Toni Grebla, achitat in prima instanta pentru fapte de coruptie.

La Completul numarul 1 de 5 judecatori, care urma sa intre in sedinta de judecata din data de 3 decembrie, se afla in apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul in dosarul anagajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghita - dosarul privind interventiile la varful Politiei si Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari - si cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Grebla.

Sursa : www.mediafax.ro