12 iun 2019 - Stiri

Scrisoare deschisa pentru Dancila | Protest al profesorilor de Drept: Adoptarea Codului administrativ prin OUG, un exces de putere

Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din ţară îi cer premierului să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă. Profesorii consideră că adoptarea Codului prin OUG echivalează cu un exces de putere, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă.

Mai multe cadre didactice de la facultatile de Drept din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Sibiu au adresat miercuri o scrisoare deschisa premierul Viorica Dancila, prin care ii cer sa nu adopte Codul administrativ prin Ordonanta de urgenta.

,,Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public cu privire la intentia Guvernului de a adopta Codul administrativ prin intermediul delegarii legislative, cadrele didactice semnatare ale prezentei scrisori atrag atentia cu privire la consecintele negative pe care o asemenea masura de politica legislativa a Guvernului Romaniei le poate avea asupra bunei functionari a sistemului administrativ din Romania", se arata in scrisoare.

Profesorii atrag atentia ca, potrivit Constitutiei, ordonantele de urgenta pot fi adoptate numai in situatia in care sunt intrunite in mod cumulativ trei conditii: existenta unei situatii extraordinare, reglementarea acesteia sa nu poata fi amanata si urgenta sa fie motivata in cuprinsul ordonantei.

,,Codificarea prin ordonanta de urgenta a intregii legislatii care vizeaza organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice din Romania este o adevarata contradictie in termeni, fiind absolut imposibila justificarea urgentei intr-o asemenea situatie. In limbajul specific specialistilor in drept administrativ, adoptarea prin ordonanta de urgenta a Codului administrativ echivaleaza cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului Romaniei cu incalcarea limitelor competentei prevazute de insasi Constitutia Romaniei, in art. 115 alin. (4). Nu in ultimul rand, in opinia semnatarilor acestei scrisori, opera de codificare a legislatiei in materia organizarii si functionarii autoritatilor administratiei publice trebuie sa fie rezultatul vointei Parlamentului Romaniei, ca unica autoritate legiuitoare a tarii", sustin semnatarii scrisorii.

Acestia mentioneaza ca, de altfel, Codul administrativ a fost adoptat de Parlament in 2018 si declarat neconstitutional, iar in asemenea situatii, procesul legislativ trebuie reluat.

Cadrele didactice semnatare ale scrisorii isi exprima increderea ca Guvernul Romaniei va actiona in limitele competentei sale constitutionale, ,,eventual transformand proiectul de ordonanta de urgenta in proiect de lege privind Codul administrativ, urmand ca acest proiect sa fie depus in Parlament si supus dezbaterilor parlamentare".

Scrisoarea deschisa este semnata de Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina si Monica Amalia Ratiu de la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, de Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara, de Dacian Cosmin Dragos si Ovidiu Podaru, de la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii ,,Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si de Manuel Gutan, de la Facultatea de Drept a Universitatii ,,Lucian Blaga" din Sibiu.

Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanta de urgenta. Premierul a afirmat ca avizul CES este unul consultativ si ca va vedea la urmatoarea sedinta a Consiliului care sunt obiectiile acestuia.

Sursa : www.mediafax.ro