13 aug 2022 - Stiri

Scandalul politic din SUA ia amploare dupa ce Trump ar fi incalcat Legea Spionajului. Agentii FBI au colectat 11 seturi de documente clasificate

Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au depistat documente secrete în reşedinţa fostului preşedinte american Donald Trump, în cadrul unei anchete privind potenţiala încălcare a legilor privind spionajul şi deţinerea neautorizată de materiale clasificate.

Documentele colectate din resedinta lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida) au caracter ultrasecret si pot fi vizualizate doar in sedii securizate ale agentiilor guvernamentale, potrivit unei copii a mandatului de perchezitie obtinuta de cotidianul The New York Times.

Agentii federali care au efectuat perchezitia in resedinta lui Donald Trump au actionat in baza unui mandat emis pentru investigarea unor potentiale infractiuni comise prin incalcarea Legii privind Spionajul, care interzice detinerea neautorizata de informatii despre securitatea nationala ce pot afecta Statele Unite si pot ajuta un adversar strain. De asemenea, sunt suspectate incalcari ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstructionarea unei anchete guvernamentale, precum si un regulament care interzice mutarea neautorizata de materiale guvernamentale.

Un judecator federal a autorizat publicarea mandatului in baza caruia a fost efectuata perchezitia in locuinta lui Donald Trump. Agentii FBI au colectat 11 seturi de documente secrete din resedinta lui Donald Trump, conform agentiei The Associated Press. Sunt documente care contin inclusiv "informatii sensibile structurate pe categorii", care, in cazul publicarii, pot afecta "in mod exceptional de grav" interesele Statelor Unite.

De asemenea, au fost depistate documente prezidentiale referitoare la ordonanta de gratiere a lui Roger Trump, un aliat al lui Donald Trump, precum si informatii despre presedintele Frantei. Au fost colectate si fotografii, o nota scrisa de mana, documente secrete si confidentiale.

Donald Trump a cerut publicarea imediata a mandatului in virtutea caruia a fost efectuata perchezitia la resedinta sa din statul Florida. "Publicati documentele acum! Nu doar ca nu ma opun publicarii documentelor referitoare la operatiunea neamericana, care nu a respectat drepturile si nu a fost necesara, efectuata in casa mea din Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, ci incurajez publicarea imediata a documentelor", a declarat Trump, potrivit postului Fox News. Trump a catalogat drept o "farsa" informatia publicata de cotidianul The Washington Post privind cautarea de catre FBI a unor documente clasificate despre arme nucleare.

"Tema documentelor despre arme nucleare este o farsa si sunt implicati aceiasi oameni corupti. De ce nu a permis FBI perchezitia in resedinta din Mar-a-Lago in prezenta avocatilor nostri si a altor oameni?", a declarat Donald Trump.

Anterior, Donald Trump a sugerat, miercuri, ca agentii FBI ar fi putut planta probe impotriva sa in timpul perchezitiei si crede ca presedintele Joseph Biden a stiut de operatiune, desi Casa Alba a negat acest lucru. "Li s-a cerut tuturor sa plece din incinta, au vrut sa fie lasati singuri, fara martori care sa vada ce fac, ce iau si sper ca nu au plantat probe. De ce au insistat vehement sa nu fie nimeni care sa ii supravegheze, sa plece toata lumea? Obama si Clinton nu au fost vizati deloc de astfel de perchezitii, in pofida disputelor majore", a afirmat Donald Trump.

Numerosi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepresedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la resedinta lui Trump. Casa Alba sustine ca presedintele Biden a aflat "din relatarile publice" despre perchezitii.

Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat, joi seara, ca, desi nu a fost o decizie "usoara", el a aprobat personal mandatul de perchezitie la resedinta fostului presedinte Donald Trump.

Sursa : www.mediafax.ro