11 feb 2019 - Stiri

Scandalul pe buget se muta in Parlament. Coalitia PSD - ALDE, acuzata de abuz de putere

Europarlamentarul PNL, Siegfried Muresan, a afirmat, luni, că ceea ce face PSD-ALDE cu adoptarea bugetului „se cheamă abuz de putere”, respectiv încalcă rolul constituţional al Parlamentului de unic legiuitor al ţării. El a criticat faptul că timpul de depunere al amendamentelor a fost scurt.

,,Ce face coalitia PSD - ALDE cu adoptarea bugetului se cheama abuz de putere si incalcarea rolului constitutional al Parlamentului Romaniei de unic legiuitor al tarii. Parlamentarii au avut la dispozitie doar jumatate de zi lucratoare pentru a formula si depune amendamente la buget. Bugetul a fost adoptat de Guvern vineri dupa-amiaza, iar parlamentarii au termen-limita de depunere a amendamentelor astazi la ora 12.00", a scris Siegfried Muresan, pe Facebook.

In context, Siegfried Muresan a exlpicat ca atunci cand eu a fost negociator-sef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018, a avut la dispozitie 3 luni pentru a formula si depune amendamente la propunerea de buget a Comisiei Europene.

,,Sa va mai dau un exemplu: bugetul Germaniei pentru 2019 a fost adoptat de Guvernul de la Berlin inca din luna iulie 2018, iar Parlamentul l-a votat la sfarsitul lunii noiembrie, deci dupa mai bine de 4 luni", a adaugat europarlamentarul.

,,De ce face coalitia PSD - ALDE acest lucru? Pentru ca stie ca este un buget slab, construit pe cifre umflate, un buget al stagnarii economice. De aceea, vrea sa se adopte bugetul pe repede-inainte fara a le oferi parlamentarilor timp sa analizeze, sa dezbata si sa adopte in cunostinta de cauza bugetul. Astfel, este incalcat rolul Parlamentului de unica autoritate legiuitoare a tarii, asa cum este prevazut in Articolul 61 din Constitutia Romaniei", a conchis eurodeputatul PNL.

Conducerea Parlamentului a aprobat, sambata, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele au fost depuse pana luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere si adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat in sedinta Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, parlamentarii au putut depune amendamente pana luni, la ora 12.00, urmand ca pana la ora 14.00 acestea sa fie centralizate.

Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00.

Marti si miercuri comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor vor elabora rapoartele, acestea urmand a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Sedinta comuna a celor doua camere ale Legislativului pentru dezbaterea si adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va incepe miercuri, la ora 16.00.

Sursa : www.mediafax.ro