03 sep 2021 - Stiri

S-a decis! Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern din Afganistan

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va conduce noul guvern afgan care urmează să fie anunţat în curând, au declarat vineri surse din grup, citate de Reuters.

Prioritatea noului guvern ar fi prabusirea unei economii care se confrunta cu seceta si ravagiile unui conflict de 20 de ani care a ucis aproximativ 240.000 de afgani, inainte ca fortele SUA sa finalizeze o retragere tumultuoasa la finele lunii august.

Miza este daca talibanii pot guverna o tara care se confrunta cu o criza economica, un dezastru umanitar si amenintari la adresa securitatii si stabilitatii din partea grupurilor jihadiste rivale, inclusiv o ramura locala a Statului Islamic.

Baradar, care conduce functia politica a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, si de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, in functii de conducere in guvern, au spus trei surse.

Haibatullah Akhundzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase, a spus o alta sursa talibana.

Talibanii, care au ocupat Kabul pe 15 august, dupa ce au strabatut cea mai mare parte a tarii, s-au confruntat cu rezistenta in Valea Panjshir, unde au fost raportate lupte grele si victime.

Cateva mii de luptatori ai militiilor regionale si ramasite ale fortelor armate guvernamentale s-au adunat in vale, sub conducerea lui Ahmad Massoud, fiul fostului comandant al mujahidinilor Ahmad Shah Massoud.

Eforturile de negociere a unei solutii nu au dus la un rezultat, fiecare parte invinuind-o pe cealalta pentru esec.

Guvernul interimar ar urma sa fie format exclusiv din membri talibani si ar include 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 eruditi musulmani, a adaugat sursa.

De asemenea, in termen de sase pana la opt luni este planificata o loya jirga, sau o mare adunare, care reuneste batrani si reprezentanti din societatea afgana pentru a discuta despre constitutie si structura viitorului guvern.

Toate sursele se asteptau ca cabinetul guvernamental interimar sa fie finalizat in curand, unii spunand ca va fi stabilit vineri, in timp ce altii spun pana la mijlocul saptamanii viitoare.

Legitimitatea guvernului in ochii donatorilor si investitorilor internationali va fi cruciala. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazata de ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prabusire.

Talibanii au aplicat o forma radicala a sariei, sau a legii islamice, in special asupra femeilor, cand a guvernat, in perioada 1996-2001.

De aceasta data, miscarea a incercat sa prezinte lumii o fata mai concilianta, promitand sa protejeze drepturile omului si sa se abtina de la represalii impotriva dusmanilor.

Sursa : www.mediafax.ro