08 apr 2021 - Stiri

Romania ramane in stare de alerta. Proiect de Hotarare de Guvern: Relaxarea masurilor pe Litoral si restrictii ridicate de Paste

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a reunit joi, 8 aprilie, inaintea sedintei de Guvern. Pe langa aprobarea prelungirii starii de alerta, astazi sunt stabilite si .

Guvernul discuta, intr-o sedinta online, relaxarea masurilor pe Litoral si ridicarea restrictiilor in noaptea de Inviere si cu ocazia sarbatorii specifice lunii Ramazan.

,,Invierea Domnului este cea mai importanta sarbatoare pentru crestinii ortodocsi. De-a lungul secolelor, traditia praznuirii Invierii Domnului in ziua de duminica, incepand cu ora 00,00 a fost pastrata nealterata in Biserica Ortodoxa de pretutindeni, indiferent de situatia politica, economica, militara si sociala din tara sau de dificultatea conditiilor meteorologice, epidemiologice sau sanitare. Data fiind solemnitatea acestei sarbatori dar si de necesitatea unei organizari foarte bune, care sa asigure accesul, prezenta si organizarea credinciosilor cu mentinerea masurilor de siguranta sanitara in exteriorul si in interiorul lacasurilor de cult, desfasurarea Slujbei Invierii presupune o ampla mobilizare atat a personalului clerical si neclerical angajat, cat si a voluntarilor. In acest context, se propune ca in toate localitatile sa se permita circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in perioada 1 mai-2 mai 2021, in intervalul orar 20.00-5.00 pentru deplasarea si participarea la slujbele religioase", potrivit proiectului de HG aflat in dezbaterea Executivului.

De asemenea, in proiect se face referire si la comunitatea musulmana.

,,In perioada 13 aprilie-13 mai 2021, comunitatea musulmana din intreaga lume va incepe postul specific lunii sfinte Ramazan care semnifica inceputul revelarii Coranului cel Sfant Profetului Muhammed de catre ingerul Gavriil. Un moment important pentru credinciosii musulmani in perioada lunii Ramazan este noaptea de Kadir, celebrata anul acesta in noaptea de 8 spre 9 mai. In aceasta noapte, conform traditiei din Romania, enoriasii musulmani se roaga atat pentru bunastarea familiei, a poporului, cat si a intregii lumi. Se roaga atat pentru iertarea pacatelor, pentru insanatosirea bolnavilor, cat si pentru izbavirea celor aflati in neputinta. Noaptea de Kadir este predecesoare ca si importanta slujbei de Ramazan Bayram. In acest context, se propune ca in toate localitatile sa se permita circulatia enoriasilor musulmani in afara locuintei/gospodariei, in perioada 8 mai-9 mai 2021, in intervalul orar 20.00-5.00 pentru deplasarea si participarea la sarbatoarea religioasa specifica lunii Ramazan", se mentioneaza in document.

Totodata, un alt element de noutate consta in limitarea gradului de ocupare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare turistica, la cel mult 70% din capacitatea maxima a acestora, pe Litoral.

PROIECT DE HOTARARE DE GUVERN privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 aprilie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

Sursa : www.mediafax.ro