07 iun 2023 - Stiri

Roman umilit in Italia de oamenii legii: Am fost fortat sa sterg urina cu fata

Nicolae Daju, 56 de ani, este una dintre victimele poliţiştilor arestaţi pentru tortură la Verona.

Nicolae Daju locuieste in strada din 2020. Povestea romanului a aparut astazi in publicatia ,,.

,,Toata casa mea este aici", le-a povestit romanului jurnalistilor, in timp ce sta oe o banca de pe peronul 10 al garii din Verona.

Nicolae Daju tine totul in rucsacul sau. ,,Inauntru am un sac de dormit, un tricou si putin altceva. Dorm unde apuc, uneori in gara, alte nopti trebuie doar sa-mi gasesc un adapost. Pentru a manca, exista Ronda della carita. Intre timp, imi caut de lucru ca muncitor, dar nu e usor la varsta mea".

Nicolae are 56 de ani, este roman si locuieste pe strazile din Verona din 2020. Este una dintre victimele politistilor arestati pe 6 iunie pentru torturile pe care le-au aplicat persoanelor fara adapost, alcoolicilor si imigrantilor.

Daju a facut cunostinta cu brutalitatea agentilor pe 14 octombrie 2022. ,,Eram intr-un bar cu un prieten si deodata vedem doi agenti care vin spre noi: unul mare si inalt, celalalt mic. Imi cer actele si imi ordona imediat sa urc cu ei in masina. Am mers 50 de metri, au oprit masina si m-au batut. Deci, fara motiv...".

Stropit cu spray cu piper

Barbatul explica faptul ca, odata ajuns la sectie, a fost din nou atacat: ,,M-au lovit cu pumnul, apoi mi-au dat cu bastonul in spate. Unul dintre ei avea un spray in mana: m-a stropit pe fata si am lesinat".

Romanul i-a povestit tot procurorului care ancheteaza cazul, iar marturia lui a ajuns trecuta in ordinul cu care judecatorul de instructie din Verona a dispus arestarea a cinci politisti.

,,Trebuia sa merg la baie si, pana la urma, mi-au spus sa fac acolo, intr-un colt. Asa am facut, dar apoi unul dintre gardieni m-a doborat si mi-a apasat fata in podeaua uda, ca sa ma faca sa o curat..."

Acoperit de vanatai si urina, Nicolae Daju a ramas umilit la pamant. Impotriva lui, in acea seara, agentii declansasera o plangere pentru betie si abatere administrativa, pentru ca refuzase sa semneze procesul-verbal (fals) intocmit de ei.

,,M-au batut, m-au stropit cu spray cu piper, m-au insultat. Inca nu stiu de ce au facut-o, nu inteleg...", afirma Nicolae.

Ordinul magistratului contine fragmente din marturiile altor victime, nu doar a romanului, fiind vizate si alte nationalitati, printre care marocani si tunisieni.

Sursa : www.mediafax.ro