17 sep 2021 - Stiri

Rodeanu: In fata rangilor si a topoarelor trebuie sa stea Legea. Deputatul cere ca jandarmeria sa poata opri si controla transporturile de lemn

Deputatul USR Bogdan Rodeanu cere fermitate din partea forţelor de ordine, după ce un jurnalist şi un activist de mediu au fost bătuţi într-o pădure din Suceava. El aminteşte că a depus un proiect prin care şi Jandarmeria să poată opri şi controla transporturile de lemn.

,,<Aveau topoare si rangi!> - in fata acestor manifestari Legea trebuie aplicata cu fermitate. Taierile ilegale inseamna transporturi ilegale. Opresti transporturile ilegale, opresti si taierile ilegale. Avem nevoie de DNA-ul Padurilor. Avem nevoie si de o lege care blocheaza mascarea furtului. In luna mai am depus alaturi de mai multi colegi proiectul de lege prin care Jandarmeria Romana, alaturi de echipajele Garzii Forestiere sau ale Politiei Rutiere ar putea opri si controla transporturile de lemn", transmite Bogdan Rodeanu, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor.

El precizeaza ca proiectul este acum in comisiile parlamentare.

,,Punctul de Vedere al Guvernului trebuie sa ajunga in cateva zile. Am incredere ca proiectul pe care l-am initiat va avea sustinere in Parlament si legea va fi promulgata rapid. Hotii de lemn sunt dependenti de un mijloc de transport. Nu pot scoate arborii din padure fara tractoare si camioane. Nu ar mai exista defrisari ilegale daca transportul lemnului furat ar fi blocat si de catre jandarmi. Acestia ar putea sa compare si sa verifice actele incarcaturii si ale transportatorului. Sa blocheze transporturile iar hotii de lemne sa ajunga in fata instantelor de judecata. De ce si jandarmii? Pentru simplu fapt ca nu au in acest moment aceste atributii legale", adauga Rodeanu.

Bogdan Rodeanu apreciaza ca Jandarmeria Montana are efective bine instruite si capacitate logistica cu care poate interveni direct in zonele greu accesibile cu exploatari forestiere.

,,Au nevoie doar de cadrul legal pentru a opri si verifica transporturile de lemne. In fata rangilor si a topoarelor trebuie sa stea Legea. In fata abuzului, a furtului, a coruptiei, trebuie sa intervina Justitia. Lor le e teama. Celor care sub protectia unei mafii bine structurate devalizeaza padurile si se imbogatesc din furt. Pana aici! In Bucovina, inca un om fost desfigurat, iar noi nu vom permite ca intreaga Romanie sa fie maltratata de cei care fura sub protectia unor legi care nu activeaza toate resursele statului. Sa nu lasam ca Romania sa devina tara unde se poate fura si lovi in liniste", conchide Rodeanu.

Un jurnalist si un activist de mediu au fost batuti cu bestialitate de aproximativ 20 de persoane intr-o padure din Suceava. Victimele faceau un reportaj despre taierile ilegale de paduri, iar unii dintre agresori au fost dusi la audieri.

Cei doi erau insotiti de un alt jurnalist. Ambele victime au ajuns la spital, iar echipamentele le-au fost distruse.

,,Regizorul si jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar international despre taierile ilegale de paduri din Romania, a fost batut crunt de circa 20 de indivizi intr-o padure de pe raza comunei Cosna (jud. Suceava). Echipamentul si toate inregistrarile i-au fost distruse. Alaturi de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu si activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care ii ajuta sa identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, doua dintre victime pierzandu-si cunostinta in drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei", au relatat, pe Facebook, cei de la Greenpeace Romania.

Mai multe persoane sunt audiate de politistii suceveni.

Sursa : www.mediafax.ro