Regulament CSM: Cum funcţionează parchetele în 2020 şi ce se întâmplă cu SIIJ
Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, recent, un regulament de ordine interioară al parchetelor, ale cărui prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. Printre altele, documentul reglementează şi activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), structură pe care Ministerul Justiţiei o vrea desfiinţată.
Ministerul Public, ca parte componentă a autorităţii judecătoreşti, reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
Din Ministerul Public fac parte Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), parchetele de pe lângă curţile de apel, parchetele de pe lângă tribunale, parchetele de pe lângă tribunalele specializate pentru minori şi familie, parchetele de pe lângă judecătorii şi parchetele militare.
Parchetele din cadrul Ministerului Public funcţionează cu următoarele categorii de personal: procurori, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, personal auxiliar de specialitate, personal conex, funcţionari publici, personal contractual, personal militar în cadrul parchetelor militare, ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară.
În ceea ce priveşte structura PÎCCJ, în cadrul acestuia funcţionează: Secţia de urmărire penală şi criminalistică, SIIJ, Secţia judiciară, Secţia de resurse umane şi documentare, Secţia parchetelor militare, Serviciul de îndrumare şi control, Serviciul de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe, Serviciul de documente clasificate, Serviciul de tehnologia informaţiei, Biroul de informare şi relaţii publice, Biroul juridic, Departamentul economico-financiar şi administrativ, Direcţia de audit public intern şi Unitatea de management al proiectelor.
În cadrul PÎCCJ funcţionează, ca structuri autonome, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Conducerea PÎCCJ este asigurată de un procuror general, ajutat de un prim-adjunct şi un adjunct. DNA este condusă de un procuror şef, ajutat de doi procurori şefi adjuncţi, iar DIICOT are, la rândul său, un procuror şef şi doi procurori şefi adjuncţi.
Dintre structurile PÎCCJ amintim că Secţia de urmărire penală şi criminalistică este condusă un procuror şef secţie, ajutat de un procuror şef secţie adjunct, iar SIIJ este condusă, de asemenea, de un procuror şef secţie, ajutat de un procuror şef secţie adjunct.
Şi pentru că activitatea SIIJ şi eventuala desfiinţare a Secţiei a fost unul dintre "subiectele fierbinţi" ale anului 2019, precizăm că această structură are, printre atribuţii, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM.
De la preluarea mandatului de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu a anunţat că va promova desfiinţarea SIIJ, din mai multe motive, inclusiv cele ce ţin de opţiunile magistraţilor din ţară. Desfiinţarea SIIJ este susţinută, de asemenea, şi de procurorul general Bogdan Licu, cel care va rămâne în funcţie încă două luni.
În altă ordine de idei, proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ a fost respins de Parlament, cu câteva săptămâni în urmă, astfel că este de aşteptat ca Guvernul să îşi asume răspunderea pentru desfiinţarea unei secţii a cărei activitate nu se justifică, potrivit iniţiatorilor propunerii legislative respinse recent de Senat.
Mergând mai departe, Secţia parchetelor militare exercită atribuţiile PÎCCJ în legătură cu activitatea de urmărire penală şi activitatea crminalistică în cauzele penale având ca obiect infracţiuni săvârşite de militari. Secţia este condusă de un procuror militar şef secţie, ajutat de un procuror militar şef secţie adjunct.
În ceea ce priveşte parchetele de pe lângă tribunale, acestea au următoarea structură: Secţia de urmărire penală, Secţia judiciară, Departamentul economico-financiar şi administrativ. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti funcţionează Secţia de urmărire penală, Secţia de supraveghere a urmăririi penale, Secţia judiciară penală, Secţia judiciară civilă şi Departamentul economico-financiar şi administrativ.
Parchetele de pe lângă tribunale sunt conduse de prim-procurori, ajutaţi de 1-2 prim-procurori adjuncţi, în funcţie de volumul de activitate, în timp ce parchetele de pe lângă judecătorii sunt conduse prim-procurori, care, în funcţie de volumul de activitate, pot fi ajutaţi de prim-procurori adjuncţi.
Pe lângă fiecare instituţie militară funcţionează un parchet militar, car efectuează urmărirea penală în cauzele privind fapte penale comise de militari români dislocaţi pe teritoriul altor state, în cadrul unor forţe multinaţionale, în condiţiile în care, potrivit unei convenţii internaţionale, pe teritoriul acelui stat poate fi exercitată jurisdicţia română.