16 sep 2021 - Stiri

Rasturnare de situatie in cazul Certificatului verde. Presedintele CNCD: ,,Trebuie sa treaca prin Parlament, altfel e neconstitutional"

In contextul in care Guvernul se pregateste sa introduca certificatul verde, in localitatile unde incidenta este intre 3 si 6 cazuri la mia de locuitori, pentru participarea la nunti si botezuri, cat si pentru intrarea in restaurante, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a declarat, pentru , ca masura poate fi implementata doar prin lege adoptata in Parlament.

,,Orice conditionare sau limitare a exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale trebuie sa indeplineasca cerintele articolului 53 din Constitutie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima conditie pentru a fi constitutionala este ca aceasta limitare/conditionare sa fie adoptata prin lege. In acest moment, in analiza mea, nu exista un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care sa stabileasca aceste conditionari sau limitari. Ele nu pot fi adoptate prin Hotarare de Guvern care este act administrativ al administratiei centrale si nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementeaza aceste restrictii in mod expres si nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau conditionalitati. Chiar si adoptarea ordonantei de urgenta ar putea sa ridice semne de neconstitutionalitate", a declarat Asztalos Csaba.

In alte tari, precum Franta sau Italia, respectivele masuri au fost in mod expres reglementate prin lege si nu prin acte administrative, cum ar fi hotarari de guvern sau ordonante ministeriale, precizeaza Csaba.

,,Testul de nediscriminare"

Intrebat daca cerinta de a avea un certificat verde pentru a intra in anumite locatii sau la evenimente reprezinta sau nu o discriminare, seful CNCD a raspuns ca adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece ,,testul de nediscriminare".

,,Daca aceste masuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea sa treaca testul nediscriminarii, in sensul ca nu ar fi discriminatorii daca se urmareste atingerea unui scop legitim, iar masura este una adecvata si proportionala cu scopul urmarit. In acest caz exista un scop legitim, protectia sanatatii publice, prevenirea raspandirii COVID-19. Masurile propuse sunt adecvate si necesare si proportionale cu scopul urmarit", a adaugat presedintele CNCD.

Hotararea CNSU

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a aprobat, joi, o decizie prin care se va introduce un certificat verde in cazul in care gradul de infectare trece de 3 la mie, insa fara a depasi plafonul de 6.

Astfel, nu va fi oprita activitatea restaurantelor, cinematografelor, a institutiilor de divertisment, iar evenimentele de genul nuntilor sau al botezurilor vor fi permise in continuare, cu conditia ca persoanele care participa sa fie vaccinate, testate ori sa fi trecut prin boala.

Se va folosi certificatul verde pentru competitiile sportive organizate in spatii inchise sau deschise, pentru activitatea in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte, pentru organizarea si desfasurarea in spatii deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale, pentru evenimentele private in spatii inchise (nunti, botezuri), in saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali/corturi de evenimente; pentru organizarea de cursuri de instruire si workshop-uri, organizarea de conferinte in spatii inchise, organizarea de mitinguri si demonstratii, dar si pentru acces in restaurante, cafenele, in spatii inchise, in intervalul orar 05.00-02.00.

La fel se va intampla cu activitatea salilor de sport/fitness in spatii inchise, activitatea operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, cu activitatea operatorilor economici care administreaza locuri de joaca pentru copii in spatii inchise si cu activitatea piscinelor interioare.

Hotararea CNSU trebuie sa fie avizata prin Hotarare de Guvern. In acest sens, o sedinta de guvern este prevazuta pentru vineri dupa-amiaza.

Sursa : www.mediafax.ro