04 feb 2020 - Stiri

Proiect MJ: Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat se va face doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general, funcţie pentru care este propusă Gabriela Scutea

Autor: Eduard Popescu

Prevederea conform căreia punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se va face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al României este inclusă în proiectul de lege ce prevede şi desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), publicat marţi de Ministerul Justiţiei (MJ). În plus, trimiterea în judecată a magistraţilor se va face cu încuviinţarea CSM. Reamintim că propunerea ministrului Predoiu pentru şefia Parchetului General este Gabriela Scutea (foto), fosta adjunctă a Laurei Kovesi.

Proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ, lansat marţi de în dezbatere publică de MJ, conţine şi prevederi legate de modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Astfel, MJ propune ca punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror să se facă cu autorizarea prealabilă a procurorului general, funcţie pentru care ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a propus-o pe Gabriela Scutea de la Curtea de Apel Braşov, cea care a fost din 2006 şi până în 2013 adjunct al procurorului general, funcţie ocupată la acel moment de Laura Codruţa Kovesi. 

"Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", scrie în proiectul de lege al MJ.

În plus, "trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor se încuviinţează de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în acelaşi document.

Cu alte cuvinte, anchetarea magistraţilor va depinde de două noi condiţii, respectiv autorizarea prealabilă a procurorului general şi avizul CSM.

La acest moment, art. 95 din Legea nr. 303/2004, ce va fi modificat de îndată ce proiectul de lege al MJ va fi publicat în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare, prevede următoarele: 

(1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia.

Potrivit MJ, proiectul de lege prevede instituirea unor mecanisme suplimentare, cu rol de garanţie, în cazul în care  magistraţii au calitatea de suspect în dosare penale, reglementarea propusă asigurând, totodată, un echilibru între aceste garanţii şi necesitatea unui mecanism efectiv în materia răspunderii penale a magistraţilor.

"Mecanismele propuse contribuie la sporirea garanţiilor de independenţă recunoscute magistraţilor, ţinând seama de faptul că judecătorul trebuie să îşi exercite funcţia judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influenţe externe, sugestii, presiuni, ameninţări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv, aspecte subliniate pregnant şi în documentele internaţionale; totodată, reglementările legale trebuie să asigure independenţa şi autonomia efectivă a procurorilor şi să stabilească garanţii adecvate în acest sens, procurorii având îndatorirea de a acţiona în mod echitabil, imparţial şi obiectiv", scrie în expunerea de motive ataşată proiectului de lege. 

Gabriela Scutea, propunerea ministrului Predoiu pentru funcţia de procuror general, a fost din 2006 şi până în 2013 adjunct al procurorului general, funcţie ocupată la acel moment de Laura Codruţa Kovesi, şi a coordonat activitatea de resurse umane. Scutea a fost ordonator de credite delegat, dar a fost responsabilă şi cu implementarea programelor cu finanţare externă.

Pe 11 februarie, Gabriela Scutea va susţine, începând cu ora 10:00, interviul pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. 

De aici aflaţi mai multe detalii despre Gabriela Scutea, iar de aici aflaţi ce scrie în proiectul de management al acesteia.