25 sep 2018 - Stiri

PSD s-a razgandit in privinta legii Offshore. Presedinte comisie: Forma finala o vom avea saptamana viitoare

Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD), a anunţat în timpul dezbaterilor pe proiectul legii Offshore că a hotărât, în urma discuţiei purtate cu Liviu Dragnea, amânarea adoptării pentru săptămâna viitoare, aceasta fiind „o săptămână de studiu”.

,,Vreau sa va informez ca am vorbit putin mai inainte cu domnul presedinte al Camerei Deputatilor, domnul Liviu Dragnea, si pentru ca avantajul Romaniei obtinut in cursul lunii iulie in urma formei finale aprobate de Camera Deputatilor pe legea Offshore, trebuie mentinut, legea nu va fi supusa analizei comisiilor reunite astazi (marti-nr.), urmand sa cantarim foarte bine toate implicatiile si influentele asupra bugetului de stat si avantajele pe care trebuie sa le conserve statul roman. Ca atare, astazi vom colecta amendamentele care au inceput sa vina de la o parte din parlamentari si vom avea la dispozitie o saptamana pentru o analiza foarte atenta, cu un singur obiectiv: mentinerea avantajului dobandit deja de catre Romania", a afirmat presedintele Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu.

Acesta a sustinut ca forma finala a proiectului de lege, care stabileste exploatarea gazelor din Marea Neagra, va fi discutata saptamana viitoare.

,,Forma adoptata de noi in iulie credem ca a fost foarte buna si echilibrata. Din pacate presedintele Romaniei a returnat-o camerei. Toate aspectele care au reiesit din discutiile de ieri sau cu o saptamana inainte sunt de fapt analiza pentru aceasta saptamana pentru noi. Forma finala o vom discuta saptamana viitoare", a adaugat Iulian Iancu.

Senatul a adoptat, luni, Legea offshore, care stabileste modul de exploatare a gazelor din Marea Neagra, proiectul fiind adoptat cu noi amendamente. Initiativa legislata a fost adoptata in urma cerererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis.

Astfel, Senatul a votat, in calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi "pentru", 9 "impotriva" si 15 abtineri. USR a votat impotriva proiectului, iar PNL s-a abtinut.

Raportul comun al Comisiei economice si pentru energie ale Senatului adoptat ulterior in plenul forului superior al Parlamentului, introduce noi modificari ale Legii offshore. Unul dintre amendamente prevede ca pe durata acordurilor petroliere sunt inghetate taxele si redeventele companiilor, neputand fi marite, astfel ca modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garantia ca taxele si impozitele nu vor fi marite. O alta modificare se refera la triplarea deducerilor pe investitii a companiilor.

Printre modificarile adoptate se numara si amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.

,,Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi li se aplica, pe toata perioada derularii acestora, inclusiv pe durata oricaror prelungiri subsecvente nivelul de redeventa, cotele procentuale de redeventa petroliera, pragurile de productie bruta aferente acestor cote si regimul fiscal specific aplicabil activitatilor de explorare, dezvoltare, exploatare si abandonare desfasurate in baza acordurilor existente la data intrarii in vigoare a prezentei legi." Amendamentul a fost inaintat de Serban Nicolae si Marin Gheorghe, senatori PSD.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, despre amendarea legii offshore in Senat, ca statul roman va pastra ,,aceleasi beneficii".

,,Tot asta vara am spus ca trebuie sa corelam prevederile din lege cu anexa, si anume sa explicam mecanismul de deducere a investitiilor, deducere cu care este de acord toata lumea, pentru ca este firesc. Si problema se pune daca investitiile se deduc intr-o perioada mai scurta sau mai lunga, neavand nicio influenta asupra sumelor pe care statul roman le va castiga datorita legii respective. Asta este, de fapt, toata discutia, si anume daca se pune limita de 60% din venit pana la care se poate deduce investitia in perioada de referinta respectiva, luna, an si asa mai departe, sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Si intr-un fel si altul, discutam de aceeasi suma care de deduce, si de aceeasi suma care ramane la statul roman. Deci nu se modifica nimic fata de ceea ce am spus asta vara", a mentionat Dragnea.

Liderul PSD a adaugat ca ,,nu se ingheata fiscalitatea generala", ci doar regimul fiscal pentru offshore, respectiv ,,redeventa respectiva si impozitul pe venitul suplimentar".

Pe 2 august, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementeaza masurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra.

Legea offshore urmeaza sa fie adoptata in plenul Camerei Deputatilor, for decizional pentru proiectul de lege, dupa ce Comisiile reunite specializate ale Camerei vor da un raport asupra propunerii legislative.

Sursa : www.mediafax.ro