10 aug 2018 - Stiri

PSD Diaspora: Cei peste un milion de romani din Italia nu trebuie tratati ca fiind in afara legii

Organizaţia PSD Diaspora a catalogat, vineri, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, ca fiind „inacceptabile" declaraţiile ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, care a acuzat România şi Bulgaria că trimit „sclavi” în Europa.

,,PSD Diapora ia atitudine si considera inacceptabile declaratiile Ministrului de Interne italian, Matteo Salvini, care a acuzat Romania ca, alaturi de Bulgaria, trimite ,,sclavi" in Europa Occidentala. PSD Diaspora considera ca orice asociere intre cetatenii unei tari si un fenomen infractional genereaza fenomene de ura rasiala sau xenofobie si recomanda o mai mare atentie si diplomatie in declaratii. Legea trebuie sa se aplice in mod egal si ferm si, in nici un caz, pe baze etnice sau discriminatorii, indiferent de cetatenie sau de etnie, iar statul italian este obligat sa respecte drepturile omului si sa gestioneze cazurile de exploatare prin munca si de discriminare a persoanelor de pe teritoriul Italiei", se arata intr-un comunicat de presa al PSD Diaspora, remis vineri MEDIAFAX.

Organizatia social-democrata pentru romanii din afara granitelor a incurajat autoritatile sa-i informeze pe romani asupra riscurilor la care se expun daca pleaca din tara.

,,Cei peste 1 milion de cetateni romani, care activeaza pe teritoriul italian, nu trebuie tratati ca o categorie nesemnificativa sau in afara legii, in conditiile in care Romania isi asuma responsabilitatile care ii revin in ceea ce priveste modul in care propriii cetateni se comporta in strainatate, aliniindu-se standardelor internationale in domeniul prevenirii si combaterii traficului de fiinte umane, fiind parte integranta in materie la principalele instrumente internationale, cooperand intens cu autoritatile italiene. Totodata, PSD Diaspora incurajeaza actiunile autoritatilor romane de informare a cetatenilor romani asupra riscurilor la care se pot expune, odata cu decizia de a cauta un loc de munca, un program de studii sau de a se stabili in afara granitelor Romaniei", se mai arata in comunicatul PSD Diaspora.

Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, ministru de Interne si liderul formatiunii radicale Liga Nordului, a acuzat Romania si Bulgaria ca trimit "sclavi" in Europa occidentala, cerand masuri pentru limitarea traficului de persoane si cazurilor de exploatare. Doua accidente rutiere produse in sudul Italiei in urma carora au murit 16 imigranti extracomunitari care lucrau ca sezonieri au generat o dezbatere politica ampla privind exploatarea muncitorilor straini.

Sursa : www.mediafax.ro