02 dec 2018 - Stiri

Pruna vs.Toader, pe tema eliberarii detinutilor, in baza legii recursului compensatoriu ,,A reda fapte in mod selectiv tot minciuna se numeste"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a revenit cu un mesaj postat pe Facebook, în care a scris că sunt persoane care afirmă orice „în numele libertăţii de exprimare” şi că instituţia pe care o conduce a fost reprezentată de un secretar de stat la toate dezbaterile parlamentare.

,,Unii cred ca in numele libertatii de exprimare pot afirma orice. Din partea MJ exista un secretar de stat care participa la toate dezbaterle parlamentare, dezbateri care au loc in procesul de legiferare", a scris ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Precizarile vin la scurt timp dupa ce Toader a scris, tot pe Facebook, ca proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat de ,,guvernarea anterioara" si ca studiul de impact se realizeaza in cadrul procedurii de legiferare, nu in faza de aplicare a legii.

Toader a mai scris e ca proiectul a ajuns la Senat inainte sa fie ministru.

Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare la 19 octombrie 2017, in timpul guvernarii Grindeanu, si, potrivit acesteia, detinutii care au stat in conditii improprii beneficiaza de sase zile libere la fiecare 30 de zile executate. In prima zi in care Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare, au fost eliberati 529 de detinuti.

Pruna, despre recursul compensatoriu: Toader putea sa retraga proiectul. Era ministru cand s-a discutat

Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna spune ca Tudorel Toader era ministru cand recursul compensatoriu s-a discutat in Senat, ba chiar a interzis reprezentantilor ministerului sa apere proiectul in Parlament, subliniind ca doar coalitia PSD-ALDE e responsabila de efectele legii. ,,A reda fapte in mod selectiv tot minciuna se numeste. (...) Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al justitiei inseamna a fi un fel de Pilat, era ministru in guvernul Grindeanu incepand din 23 februarie 2017. Adevarat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul in Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru cand proiectul a fost discutat in Senat (adoptat pe 13 martie) si ulterior la Camera Deputatilor (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea asadar obligatia sa apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu si sa se opuna modificarilor care au condus azi la consecinte grave pentru siguranta cetateanului. Nu numai ca nu a facut asta, dar a pus umarul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017", a scris pe Facebook Raluca Pruna.

Potrivit fostului ministru al Justitiei, faptul ca Tudorel Toader spune ca guvernul tehnocrat poarta raspunderea proiectului de lege este ,,o alta marsavie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader".

,,Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis reprezentantilor MJ sa mearga in Parlament sa apere proiectul. Ar fi interesant de vazut daca cineva din Ministerul Justitiei a participat la vreo lucrare sau sedinta a vreunei comisii din vreo camera, in procesul de adoptare a legi. Eu stiu ca nu. (...) Responsabilitatea pentru efectele acestei legi ii apartine exclusiv coalitiei PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat in guvernul Grindeanu, pentru a-l macelari ulterior in Parlamentul in care au majoritate. Cu neparticiparea vinovata si complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecatorului constitutional Toader. Toader putea sa retraga la orice moment proiectul de lege daca i se parea prost sau deturnat", a mai scris fostul ministru al Justitiei.

Sursa : www.mediafax.ro