21 ian 2020 - Stiri

Propunerile pentru şefia celor trei mari parchete: Care sunt paşii următori

Autor: Eduard Popescu

Ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, propunerile pentru conducerea marilor parchete, respectiv Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie (PÎCCJ), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). În continuare, propunerile ministrului Cătălin Predoiu vor ajunge la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare, pentru ca ultimul cuvânt în preluarea mandatelor să îl aibă preşedintele Iohannis.

Gabriela Scutea pentru Parchetul General, Crin Bologa pentru DNA şi Giorgiana Hosu pentru DIICOT. Acestea sunt propunerile ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu pentru ocuparea funcţiilor de conducere la cele trei mari parchete. 

Odată anunţate propunerile, acestea vor ajunge miercuri la CSM, Secţia de procurori, pentru primirea avizului consultativ. Ulterior, propunerile vor fi trimise la Cotroceni pentru numirea în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis, cel ce va stabili dacă va semna decretele de numire a celor trei procurori. Potrivit normelor în vigoare, şeful statului poate refuza motivat o singură dată numirea unui procuror cu funcţie de conducere. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis, marţi, după anunţarea propunerilor pentru şefia parchetelor, un mesaj către cei care ar putea deveni şefi ai PG, DNA şi DIICOT, solicitându-le să relanseze „combaterea energică şi eficientă a tuturor formelor de infracţionalitate”.

„Reparaţi vulnerabilităţile identificate în planurile de management, organizaţi şi mobilizaţi procurorii şi instituţiile pe care, eventual, le veţi conduce. Relansaţi combaterea energică şi eficientă a tuturor formelor de infracţionalitate din zona de competenţă. Libertatea şi siguranţa cetăţenilor sunt valori esenţiale, iar siguranţa înseamnă garantarea drepturilor individului, atât în raport cu semenii care atentează la ele, cât şi în raport cu instituţiile care le încalcă, inclusiv instituţiile judiciare. În aceşti parametri, Ministerul Justiţiei vă va fi partener”, a transmis Predoiu.

Ministrul Justiţiei a mai spus că a ales, simultan, candidaţii care au prezentat „competenţă şi experienţă”.

„M-am ferit de experimente, pentru că situaţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente. (...) Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie, cel mai solid dosar profesional depus, dintre toţi canidaţii, o prestaţie aplicată, concretă şi plină de hotărâri. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de maanagement al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate, acoperind atât partea de adminsitraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută la Bruxelles.(...) Domnul procuror Crin Bologa cunoaşte DNA, a lucrat în DNA şi nu a avut nicio intersecţie cu pasivile DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. A fost impresionantă, puternică şi impresionantă în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic, în condiţii de deplin respec a drepturilor şi garanţiilor procesuale. (...) DIICOT prezintă particularitatea anchetelor tranfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţionale interne şi externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o cunoaştere panoramică a problemelor şi activităţii DIICOT”, a spus Predoiu despre procurorii pe care i-a ales drept propuneri pentru şefia Parchetului Geneneral, DIICOT şi DNA.

Între 27 şi 31 ianuarie, Ministerul Justiţiei va continua interviurile cu candidaţii anunţaţi pentru celelalte funcţii, după aceeaşi procedură, iar anunţurile vor fi făcute până la termenul stabilit, respectiv 3 februarie.