20 ian 2020 - Stiri

Proiectul pentru eliminarea pensiilor magistraţilor ajunge marţea viitoare la votul final

Proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu va fi supus votului final al Camerei Deputaţilor pe 28 ianuarie, a anunţat preşedintele forului legislativ, Marcel Ciolacu (foto). Din declaraţiile acestuia reiese că judecătorii, procurorii şi grefierii nu scapă de măsură, ci doar sportivii şi personalităţile.

"La Camera Deputaţilor am hotărât ziua de 28 ianuarie plen pentru votarea proiectului de pe ordinea de zi privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PSD să facă o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic şi dădea o notă de neseriozitate. Proiectul de lege nu mai trebuie dezbătut. Va veni în plen la vot şi vom scoate amendamentul Comisiei privind sportivii şi personalităţile României care erau prinse în acel amendament. Cu alte cuvinte, pe 28 va fi dezbatere, scoţând acel amendament, plus vot final", a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite.

Propunerea legislativă are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor (grefieri), deputaţi şi senatori, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

În şedinţa plenului din 18 decembrie, Camera Deputaţilor nu a supus votului proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, deşi acesta figura pe ordinea de zi. De atunci, magistraţii şi grefierii au protestat în repetate rânduri, iar multe instanţe şi-au suspendat şedinţele de judecată.