23 ian 2020 - Stiri

Proiect de management Gabriela Scutea: Ce îşi propune procuroarea aleasă să conducă Parchetul General

Autor: Eduard Popescu

Candidatul pentru şefia Parchetului General, Gabriela Scutea (foto centru), îşi propune ca, sub conducerea sa, calitatea actelor de urmărire penală să crească, în timp ce numărul achitărilor definitive să fie redus.

În proiectul de management cu care i-a convins pe membrii Comisiei de audiere că merită funcţia de procuror general al României, Gabriela Scutea a trecut următoarele obiective generale ale Ministerului Public: 

- creşterea continuă a calităţii actelor de urmărire penală, corelat cu reducerea numărului achitărilor definitive şi evidenţierea dimensiunii de conformitate cu drepturile fundamentale a acţiunilor Ministerului Public;

- exercitarea fermă a actului managerial şi a controlului de căre procurorii cu funcţie de conducere;

- contribuţia la constatarea îndeplinirii obiectivelor de referinţă ale MCV;

- dezvoltarea climatului de competivitate la nivelul categoriilor de funcţii operative;

- iniţierea măsurilor pentru trecerea graduală a poliţiei judiciare în cadrul Ministerului Public.

Potrivit proiectului, Scutea vrea să reducă cu 20% numărul dosarelor mai vechi de cinci ani. Procuroarea a observat că parchetele din zona Curţilor de Apel Ploieşti şi Iaşi se situează sub media pe ţară de 301 inculpaţi trimişi în judecată anual raportat la suta de mii de locuitori. Din acest motiv, Scutea îşi propune să crească cu 20 la sută numărul inculpaţilor din aceste zone ale ţării în primii 2 ani de mandat.

Alte obiective generale menţionate în proiect se referă la exercitarea fermă a actului managerial şi a controlului de către toţi procurorii cu funcţii de conducere, dezvoltarea unui climat de competitivitate şi iniţierea măsurilor pentru trecerea graduală a poliţiei judiciare în cadrul Ministerului Public.

În opinia Gabrielei Scutea, procurorul general trebuie să asigure, în primul rând, garantarea independenţei efective a procurorilor, garantarea accesului liber la justiţie şi responsabilizarea instituţiei judiciare. Rolul de membru de drept în cadrul CSM permite raportarea proactivă la gestionarea carierei magistraţilor, precum şi la stabilirea măsurilor de resurse umane şi de ajustare a legislaţiei secundare, prin propuneri către Ministerul Justiţiei.

"Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional depus dintre toţi candidaţii. O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă şi plină de hotărâri. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate cele prezentate, acoperind complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută a Bruxelles", a afirmat Predoiu în momentul în care şi-a anunţat alegerile pentru şefia parchetelor. 

Pe 11 februarie, Gabriela Scutea va susţine, începând cu ora 10:00, interviul pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. 

Gabriela Scutea a fost din 2006 şi până în 2013 adjunct al procurorului general, funcţie ocupată la acel moment de Laura Codruţa Kovesi, şi a coordonat activitatea de resurse umane. Scutea a fost ordonator de credite delegat, dar a fost responsabilă şi cu implementarea programelor cu finanţare externă.

În 2016, în plin scandal al OUG 13, Gabriela Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Gabriela Scutea şi-a început activitatea de procuror în 1995 la Parchetul de pe lângă judecătoria Braşov şi apoi la Parchetul de pe lângă judecătoria Rupea.