02 dec 2019 - Stiri

Abuzurile contra minorilor vor fi pedepsite mult mai drastic

Autor: Eduard Popescu

Abuzurile sexuale săvârşite împotriva minorilor ar urma să fie pedepsite mult mai drastic, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent în Parlament. Dacă documentul va intra în vigoare, atunci pedepsele cu suspendare nu se vor mai aplica.

O propunere legislativă pentru modificarea Codului penal a fost înregistrată vineri în Parlament, de către 75 de senatori şi deputaţi, şi va fi dezbătută, mai întâi, în Senat, forul decizional în acest caz fiind Camera Deputaţilor. 

Proiectul de lege propune majorarea pedepselor pentru abuzul asupra minorilor, astfel încât, în aceste situaţii, să nu se mai poată aplica pedepse cu suspendare, mai ales în contextul unei diferenţe mari de vârstă. 

Totodată, diferenţa de vârstă pentru care infracţiunile nu vor fi sancţionate va scădea de la trei la doi ani, cu scopul de a limita situaţiile în care abuzatorul primeşte pedeapsa minimă.
 
De asemenea, propunerea prevede creşterea vârstei minime pentru care un astfel de act poate fi considerat consimţit, de la 15 la 16 ani. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul victimelor cu vârstă mai mare de cea minimă, se consideră infracţiune doar dacă făptuitorul este major sau dacă are o relaţie de rudenie sau subordonare cu victima.
 
În urma acestor modificări, persoanele găsite vinovate pentru actele sexuale împotriva minorilor cu vârsta de până la 14 ani pot primi pedeapsa maximă de 11 ani, în funcţie de gravitatea actului. Mai mult, pe lista infracţiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventivă vor fi incluse şi agresiunile sexuale cu victime copii (viol, act sexual cu un minor, racolarea minorilor în scopuri sexuale).
 
Spre exemplu, proiectul prevede majorarea pedepsei maxime aplicate unui adult care întreţine relaţii sexuale cu un minor, de la şapte la nouă ani de închisoare. De asemenea, şi actul sexual desfăşurat de un adult în prezenţa unui minor se va pedepsi mai drastic, respectiv cu închisoare de la unu la patru ani, faţă de închisoarea de la şase luni la doi ani, aşa cum este în prezent.
 
Totodată, documentul intrat în procesul de legiferare propune şi majorarea pedepselor pentru distribuţia de materiale pornografice către minori. Mai exact, un adult care va face acest lucru va putea să fie pedepsit cu închisoarea de la unul la patru ani, în timp ce pedeapsa actuală pentru această infracţiune este închisoare de la trei luni la un an.
 
Chiar şi propunerea de a se întâlni, făcută unui minor de către un adult, pentru a întreţine relaţii sexuale se va pedepsi, după intrarea în vigoare a proiectului legislativ, cu închisoare de la un an la cinci ani. În prezent, pedeapsa pentru această infracţiune este de închisoare de la trei luni la un an.