10 dec 2019 - Stiri

Procurorul Bulancea, artizanul dosarului „Gala Bute”, mai vrea o tură şef delegat în DNA. La pachet cu adjunctul

Autor: S. A.

Magistratul Marius Bulancea vrea să ramână şef delegat la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA, dar asta ţine de hotărârea ce va fi luată de Secţia pentru procurori în şedinţa din 12 decembrie 2019.

Bulancea a fost timp de patru ani consilier al fostului procuror general al PICCJ Laura Codruţa Kovesi, apoi timp de trei ani, până în 2016, consilier al procuroului şef al DNA. De trei ani conduce Secţia a II-a din Direcţia Naţională Anticorupţie. Avea gânduri mari, de aceea s-a înscris şi la selecţia pentru funcţia de procuror EPPO, dar soarta i-a fost potrivnică, alţi trei procurori fiind pe listă pentru această funcţie. În urmă cu trei ani, propunerea de a fi pus şef de secţie a venit din partea fostului ministru al Justitiei, Raluca Prună. 

Procurorul Bulancea este cel care a instrumentat vestitul dosar Gala Bute, în care inculpaţi de marcă au fost Elena Udrea şi jurnalistul Dan Andronic. Ca şef al Secţiei a II-a din DNA, tot magistratul Bulancea, împreună cu adjunctul său, Silviu Paul Dimitriu şi procurorul Jean Uncheşelu, au deschis şi instrumentat dosarul „Ordonanţa 13”, drept pentru care au fost cercetaţi şi disciplinar de către Inspecţia Judiciară. Fără urmări, întrucât colegii din CSM au fost protectori de nădejde. După cum se ştie, Curtea Constituţională a decis, în legătură cu acest dosar a cărui deschidere a fost controversată din start, că prin modul în care cei de la DNA au realizat acest dosar, acţiunea lor „încetează să mai fie una legitimă, devenind abuzivă, întrucât depăşeşte competenţa stabilită de cadrul legal în vigoare”.

Şi delegarea, în continuare, a procurorului Silviu Paul Dumitriu pe poziţia de adjunct al lui Bulancea se află pe ordinea de zi a Secţiei pentru procurori care va avea loc peste două zile. Acest procuror a ramas în istoria recentă a DNA prin modul golanesc în care s-a a vorbit cu ofiţerul său de poliţie judiciară Dan Manolachi (stenogramă apărută în spaţiul public), spunându-i acestuia să transmită unei persoane să se prezinte la sediul DNA pentru că vrea să ii dea “un cap în gură”. Magistratul Dumitriu a fost consilier al fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei.