16 mai 2019 - Stiri

Primele efecte ale OUG: In trafic au iesit cu 25% mai putini soferi Uber si Bolt/ Politistii au aplicat deja amenzi/ Ministrul Transporturilor: Ii sfatuiesc pe cei amendati sa conteste in instanta

Joi, în prima zi după intrarea în vigoare a modificărilor la legea taximetriei, au ieşit în trafic cu 25% mai puţini şoferi Uber şi Bolt decât într-o zi normală, iar timpii de aşteptare au crescut cu circa 10 minute, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul companiilor de ride-sharing. De asemenea, unii şoferi au fost amendaţi.

Sursele citate nu au putut preciza daca au fost controale sau amenzi in aceasta prima zi. Companiile de ride-sharing si-au declarat disponibilitatea de a sustine financiar si juridic soferii care vor avea dificultati.

Soferii au fost rugati sa semnalizeze eventualele abuzuri, conform anunturilor emise de companii.

Oficiali guvernamentali au anuntat ca Guvernul lucreaza la un act normativ care sa reglementeze activitatea de ride-sharing, in contextul in care OUG care a modificat legea taximetriei care a intrat joi in vigoare nu are prevederi clare pentru acestea.

Amenzi pentru mai multi soferi Uber

Politistii rutieri au amendat, joi, cu cate 1.000 de lei patru soferi de Uber care transportau clienti, trei dintre acestia fiind lasati, de asemenea, fara certificatul de inmatriculare si fara placute pentru o perioada de 6 luni, informeaza Brigada Rutiera.

In cursul zilei de joi, politistii rutieri au sanctionat 4 soferi de Uber pentru nerespectarea prevederilor Legii 38/2003 privind transportul in regim taxi sau de inchiriere.

Potrivit Brigazii Rutiere, fiecare dintre cei patru au primit 1.000 lei amenda:

,,- 1 conducator auto in varsta de 34 de ani care efectua transport public de persoane contra cost in regim de inchiriere, transportand clientul pe raza Mun. Bucuresti, desi este autorizat sa efectueze acest tip de transport pe raza altei localitati din jud. Ilfov, sanctiune prevazuta de art. 52 alin (2), lit. v si sanctionata de art. 55 pct. 3), lit. a din Legea 38/2003 privind transportul in regim taxi sau de inchiriere.

- 3 conducatori auto au fost sanctionati pentru efectuarea transportului public de persoane contra cost in regim de inchiriere, fara a detine autorizatie taxi valabila sau copie conforma pentru transportul de persoane in regim de inchiriere, sanctiune prevazuta de art. 7 alin (2) si sanctionata de art. 55 pct. 3), lit. h din Legea 38/2003 privind transportul in regim taxi sau de inchiriere", informeaza sursa citata.

Potrivit Brigazii Rutiere, in cazul ultimilor trei soferi, ca masura complementara, s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a masinii pentru o perioada de 6 luni, prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare.

Modificarile operate de Executiv la Legea taximetriei, adoptate ca urmare a protestelor taximetristilor, au intrat in vigoare joi. Executivul a adoptat pe 29 martie ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementeaza transportul in regim de taxi si de inchiriere, printre altele eliminand din lege expresia "in mod repetat".

Decizia venea ca urmare a protestelor repetate ale taximetristilor, care s-au strans in fata Guvernului cerand sa fie reglementata activitatea de ridesharing. Protestatarii acuzau ca in Romania ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practica ride-sharing.

Asadar, in urma modificarilor, a fost eliminata sintagma ,,in mod repetat" din Legea 38/2003, astfel incat ,,sanctiunea sa fie aplicabila atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public in mod ilegal".

Potrivit datelor aparute in spatiul publlic, zeci de mii de soferi folosesc aplicatiile online de ride-sharing, iar numarul clientilor se ridica la aproximativ doua milioane.

ALDE cere Guvernului sa reglementeze serviciile de tip Uber

ALDE a cerut joi Guvernului trebuie sa reglementeze serviciile de tip Uber, sustinand ca ,,ridesharing-ul si taximetria nu trebuie sa fie conflictuale sau sa intre in conflict, ci sa se completeze".

,,Interesul cetateanului inainte de toate. Noi credem ca ridesharing-ul si taximetria nu trebuie sa fie conflictuale sau sa intre in conflict, ci sa se completeze. Cu cat mai mare competitia intre servicii, cu atat avantajul nu poate fi decat al cetateanului. Prin urmare, Guvernul trebuie sa gaseasca o formula in care cele doua sa fie complementare intr-o competitie corecta, din care sa castige in primul rand cetateanul", se arata intr-o postare de pe pagina de Facebook a ALDE.

Potrivit sursei citate, soferii de la #uber trebuie sa fie atestati.

,,De la #uber asteptam garantii ca au soferi atestati si ca viata noastra este in siguranta in mainile lor. De la #taximetria clasica asteptam sa aiba acelasi fel de raspuns rapid la observatiile noastre privitoare la soferi, masina, cursa, iar cei care nu rezista la o relatie buna cu clientul sa fie obligati rapid sa respecte regulile pe care singuri si le-au fixat. Insa nici unii, nici altii nu trebuie sa uite ca pe client, fie al taximetriei clasice, fie al UBER, il intereseaza mai putin ce scrie pe placuta de pe masina si il intereseaza in primul rand siguranta, confortul si respectul", se mai arata in postarea ALDE.

Indemnul lui Razvan Cuc, ministrul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, i-a sfatuit joi pe soferii Uber care au fost amendati joi, dupa intrarea in vigoare a OUG care modifica Legea taximetriei, sa conteste in instanta sanctiunile, sustinand ca acestia nu pot fi considerati "pirati".

,,Eu ii sfatuiesc pe soferii care au luat amenda azi sa se duca sa conteste in instanta. Si eu am fost amendat de politie si m-am dus si am contestat cand am considerat ca mi s-a facut o nedreptate", a declarat Razvan Cuc.

El a sustinut ca OUG 21/2019 nu a fost adoptata impotriva serviciilor de tip Uber.

,,Ce am reglementat noi pana-n acest moment nu interzice Uber sa functioneze pe piata. Deci asta este un subiect folosit de anumiti oameni in campania electorala doar pentru a veni cu un subiect in presa. (...) Problema acestor platforme treneaza de vreo cinci ani. (...) Ordonanta care fost... Vad ca toata lumea spune ca am interzis Uber. Nu, noi am dat o ordonanta care vine sa combata pirateria. Eu, din cate stiu, piraterie inseamna cand transporti persoane si nu declari acele sume. Eu stiu ca la uber se face plata online. Deci nu sunt pirati", a mai spus ministrul Transporturilor.

Modificarile operate de Executiv la Legea taximetriei, adoptate ca urmare a protestelor taximetristilor, au intrat in vigoare joi. Reprezentantii Uber si Taxify au anuntat ca aplicatiile nu pot fi inchise, dar va ramane la latitudinea soferilor daca mai ies sau nu pe traseu. Executivul a adoptat pe 29 martie ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementeaza transportul in regim de taxi si de inchiriere.

Vicepremierul Daniel Suciu a anuntat, miercuri, ca Guvernul lucreaza la un act normativ care sa reglementeze activitatea de ride-sharing, in contextul in care OUG care a modificat legea taximetriei care intra joi in vigoare nu are prevederi clare pentru Uber si Taxify.

Sursa : www.mediafax.ro