30 nov 2018 - Stiri

Primarul Sectorului 4 audiat in dosarul ,,Colectiv". Cum ,,fenteaza" firmele legea dupa tragedie

Agenţii economici care nu au autoriziaţie de securitate la incendiu sunt amendaţi, închişi, dar imediat după aceea dau Primăria în judecată şi îşi continuă activitatea, a declarat edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă

Primarul Daniel Baluta a fost citat, joi, la Tribunalul Bucuresti pentru a fi audiat in dosarul Colectiv, in care fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii clubului si alti functionari publici sunt judecati in urma tragediei din 31 octombrie 2015.

Judecatorul l-a intrebat pe Daniel Baluta, la acea vreme viceprimar al Sectorului 4, daca in opinia lui era necesar ca in legislatie sa fie prevazuta clar obligativitatea agentilor economici de a avea autorizatie de securitate la incendiu.

,,La momentul acela, nu era prevazut explicit intr-o forma la nivelul primariei", a declarat Daniel Baluta.

,,Dar la nivelul Hotararilor de Consiliu Local se face vorbire", a spus in replica judecatorul.

,,Da, era un etc., acolo. Nu puteai sa tragi o concluzie proprie cu privire la acel etc. Practic, nu exista o formula clara. Nu exista in mod explicit obligatia de a depune la Serviciul autorizari (...) autorizatia de securitate la incendiu. Formularile din HCL 20 si 22 sunt generale.", a declarat edilul Sectorului 4.

Daniel Baluta a recunoscut ca pana la tragedia din clubul Colectiv, chestiunea obligativitatii de a avea o autorizatie de securitate la incendiu era, de fapt, o forma a Primariei de a-i taxa pe agentii economici.

,,Ratiunea celor doua HCL-uri a fost aceea de a reglementa, scopul de baza fiind acela de taxare a activitatii. Rezultatul a fost unul neclar, ambiguu", a spus Daniel Baluta.

Intrebat ce s-a schimbat intre timp de la tragedia in care au murit 65 de persoane, iar alte sute au fost ranite, edilul a raspuns:

,,Stiu ca inainte de Colectiv se solicita declaratie pe propria raspundere ca sunt respectate conditiile impuse de lege pentru securitate la incendiu. (...) Si acum sunt probleme reale. Mi-am asumat prin dispozitie de primar completarea documetatiei din HCL cu autorizatie de securitate la incendiu, fara modificari de legislatie. Ulterior a aparut o modificare de legislatie, o dispozitie, care prevedea un termen pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. Chiar si asa, am introdus cerinte suplimentare. 99 la suta din firme aveau nevoie de autorizatie de modificare a spatiului, altfel nu isi mai puteau reinnoi autorizatia de functionare. (...) In opinia mea, desi exista prin lege obligatia de a avea autorizatie de securitate la incendiu, 99 la suta din societati nu functionau legal si inchiderea lor ar fi generat alt tip de probleme", a spus primarul Sectorului 4.

Procurorul l-a inrebat pe Daniel Baluta daca legislatia s-ar fi schimbat in lipsa tragediei din clubul Colectiv.

,,Din punct de vedere institutional va raspund ca nu stiu daca in lipsa tragediei din Colectiv s-ar fi modificat. Din punct de vedere personal, eu zic ca nu. (...) Dupa momentul Colectiv controlam agentii economici indiferent daca au sau nu autorizatie de securitate la incendiu. Daca nu au, ii amendam, ii inchidem. Dar multi dintre ei ne dau in judecata, obtin un certificat de grefa si isi continua activitatea", a fost raspunsul lui Daniel Baluta.

In dosarul Colectiv, cercetarile de la Parchetul General au fost incheiate in data de 28 aprilie 2016, cand s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor. La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpati: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri si doua societati comerciale (Colectiv Club SRL si Golden Ideas Fireworks Artists SRL). Acuzatiile puse in sarcina lor sunt grave: ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata, avand ca urmare vatamarea mai multor persoane si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, sustragerea sau distrugerea de probe sau inscrisuri.

Dosarul a parcurs pasi putini si greoi: initial s-a inceput judecata lui la Judecatoria Sectorului 4, unde vreme de cateva termene bune s-a discutat strict pe competenta instantei.In final, s-a decis declinarea competentei catre Tribunalul Bucuresti, unde nici acolo dosarul nu a inregistrat progrese, termenele fiind amanate din cauza lipsei de proceduri, erori in citare, angajare aparator etc. In dosarul Colectiv au mai fost trimisi in judecata si pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei, care stiau ca acel club functioneaza fara autorizatii de securitate la incendii si au ignorat acest lucru. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis in judecata in mai 2016 pentru doua infractiuni de abuz in serviciu cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Sectorului 4, alaturi de Aurelia Ioficiu, sef al Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 Bucuresti la data faptelor, acuzata de complicitate la abuz in serviciu, Luminita Ganea, consilier in cadrul aceleasi structuri si de Sandra Motoc, referent superior in cadrul serviciului, asupra careia planeaza suspiciuni de complicitate la abuz in serviciu. Toate cele trei cauze se afla intr-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucuresti.

Sursa : www.mediafax.ro