06 iul 2022 - Stiri

Preturile europene la gaze scad, dupa interventia guvernului in greva din Norvegia

Preţurile europene ale gazelor naturale au scăzut miercuri de la maximele ultimelor patru luni, după ce guvernul norvegian a intervenit pentru a pune capăt unei greve a petrolului şi gazelor care ameninţa să agraveze criza energetică din regiune, scrie CNBC.

Pretul gazului pentru luna urmatoare la la hub-ul olandez TTF, o referinta europeana pentru tranzactionarea gazelor naturale, a scazut cu 2,5%, la 161 de euro (164,6 dolari) pe megawatt-ora. Contractul a urcat pentru scurt timp peste 178 de euro pe megawatt-ora pe fondul intensificarii temerilor legate de aprovizionare in sesiunea precedenta, atingand cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii martie.

Guvernul norvegian a propus marti tarziu un arbitraj salarial pentru a pune capat grevei lucratorilor offshore.

Conform legislatiei norvegiene, guvernul poate interveni in anumite conditii pentru a forta partile implicate intr-un conflict de munca sa se adreseze unei comisii care va decide in aceasta privinta.

Muncitorii din industria petroliera si a gazelor offshore au parasit marti locurile de munca. Sindicatul Lederne, care are peste 1.300 de membri, a declansat greva deoarece inflatia a depasit salariile revizuite propuse.

Oprirea a dus la inchiderea a trei zacaminte, iar alte actiuni de greva au fost programate in perioada urmatoare.

Guvernul norvegian a declarat ca s-a temut ca mai mult de jumatate din exporturile zilnice de gaze ale tarii ar fi fost pierdute pana la sfarsitul saptamanii.

Consiliul salarial propus pentru a rezolva disputa dintre sindicatul Lederne si Asociatia Norvegiana pentru Petrol si Gaze inseamna acum ca ambele parti au fost de acord sa puna capat grevei.

UE, care primeste aproximativ 40% din gazele sale prin intermediul conductelor rusesti, incearca sa isi reduca rapid dependenta de hidrocarburile rusesti ca raspuns la atacul asupra Ucrainei.

Gigantul Gazprom este pregatit sa inchida temporar, incepand de luni, gazoductul Nord Stream 1 - cea mai mare infrastructura de import de gaze din Uniunea Europeana - pentru lucrari anuale de intretinere. Inchiderea a alimentat temerile legate de perturbarea aprovizionarii.

Sursa : www.mediafax.ro