27 oct 2020 - Stiri

Premierul Poloniei apara hotararea privind interzicerea avortul si condamna protestele. Liderul partidului conservator pazit de forte de ordine in Parlament

Presedintele Parlamentului a chemat gardieni sa il protejeze pe liderul partidului conservator aflat la guvernare, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, de parlamentarii de opozitie furiosi. Ryszard Telecki, un apropiat al lui Kaczynski, a provocat mai multa furie prin asemanarea simbolului fulgerului rosu al protestelor cu semnele SS din Germania nazista.

Luni, mii de protestatari condusi de activiste pentru drepturile femeilor au blocat traficul ore in sir in majoritatea oraselor si s-au adunat si in afara bisericilor, scandand impotriva liderilor Bisericii Catolice din Polonia, care au condamnat avorturile.

,,Pentru a avea libertatea de alegere, mai intai trebuie sa fiti in viata", a declarat Morawiecki, al carui guvern sustine interzicerea avorturilor, intr-o declaratie care apara hotararea instantei.

Decizia Tribunalului Constitutional de joi a inasprit ceea ce era deja una dintre cele mai restrictive legi europene privind avortul. Cand va intra in vigoare odata cu publicarea oficiala in urmatoarele zile sau saptamani, avortul va fi permis numai atunci cand o sarcina ameninta sanatatea femeii sau este rezultatul unor infractiuni precum violul sau incestul.

In timpul saptamanii sunt planificate noi proteste.

Sursa : www.mediafax.ro