20 mar 2020 - Stiri

Precizări MAI: Documentul care circulă pe internet privind limitarea deplasării persoanelor este în analiză şi nu se aplică momentan/ Anchetă DIICOT pentru a afla cine a divulgat informaţiile

Autor: Eduard Popescu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, vineri, că documentul Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, răspândit deja în mediul online, este în lucru (draft), cuprinzând mai multe măsuri, dintre care unele pot fi luate, altele amânate sau respinse, aşa cum a explicat Raed Arafat pe Facebook. Documentul care circulă pe diverse canale de comunicare prevede limitarea deplasărilor, în afara localităţii de domiciliu/reşedinţă, fără un motiv întemeiat. Astfel, ar urma să fie permisă deplasarea celor obligaţi să meargă la serviciu, precum şi a celor ce merg la medic sau la cumpărături de strictă necesitate, cât mai aproape de casă. Toate acestea însă în baza unor documente/ declaraţii completate.

Redăm, integral, mesajul postat pe pagina de Facebook a MAI, semnat de Grupul de Comunicare Strategică:

"Având în vedere faptul că a fost dat publicităţii un document al Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific, organism în subordinea CNSSU, format din specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific şi NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă), organism abilitat să ia decizii în astfel de situaţii.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-ştiinţific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică.
5. Atenţionăm asupra faptului că în documentul dat publicităţii NU este menţionată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest lucru demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
7. Inspectoratul General al Poliţiei Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârşirea infracţiunii de distribuite de informaţii nedestinate publicităţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani".

La rândul său, Raed Arafat (foto), secretar de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a ţinut să precizeze pe Facebook următoarele: 

"Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.
Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.
Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.
Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.
De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.
Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.
Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor", a scris medicul pe reţeaua de socializare. 

Ce prevede documentul: Interzicerea deplasărilor în afara domiciliului, cu câteva excepţii

Documentul care circulă în mediul online, aflat în lucru la nivelul MAI, prevede interzicerea deplăsilor persoanelor în afara domiciliului/ reşedinţei, cu câteva excepţii, astfel: 

- deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială, şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă (cu prezentarea unei adeverinţe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator);

- consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

- deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu;

- deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor;

- alte motive care justifică urgenţa, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza unei declaraţii, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităţilor de control;

- deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea, oricărei forme de activitate sportivă colectivă;

- deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.

Exceptând prima situaţia prezentată, toate celelalte ar urma să fie permise doar în baza unei declaraţii, completată în prealabil.