27 mai 2022 - Stiri

Politia din Marea Britanie face perchezitii la locuintele oligarhilor rusi

Atunci când ofiţerii de la National Crime Agency (NCA) au ajuns la un apartament, pe 17 mai, pentru a efectua o percheziţie, a devenit repede clar că nu era o proprietate obişnuită, relatează BBC.

Intinzandu-se pe o suprafata de 650 de metri patrati, apartamentul - situat intr-unul dintre cele mai bogate cartiere din Londra - avea sapte dormitoare cu baie proprie pe trei etaje, un lift intern, un pian cu coada transparent in salon si un garaj subteran cu acces privat. Ofiterii care au efectuat raidul au observat, de asemenea, ca usile interioare nu aveau manere - acestea erau, ca aproape toate celelalte elemente din proprietate, controlate electronic.

Nu era o proprietate obisnuita, iar aceasta nu a fost o perchezitie obisnuita. Tinta nu era proprietarul proprietatii - chiar daca proprietarul este un oligarh rus sanctionat. Tinta era o persoana descrisa intr-un document de informatii pe care NCA il primise ca fiind "imenajera".

In contul sau bancar fusesera depuse recent 400.000 de lire sterline. Se banuia ca suma era destinata plitilor pentru intretinerea proprietatii si achitarea facturilor. Iar posibilitatea ca banii sa fi provenit de la persoana sanctionata insemna ca existau suficiente dovezi pentru a justifica mandatul de perchezitie pentru cautarea de probe.

Initial, s-a suspectat ca menajera ar putea fi femeia de serviciu, dar investigatiile ulterioare dupa razie au indicat in schimb un membru al familiei. NCA nu va dezvalui identitatea persoanelor vizate.

Aceasta este activitatea unei noi echipe din cadrul NCA, denumita K-Cell. K vine de la cleptocratie, atunci cand conducatorii isi folosesc puterea pentru a fura resursele tarii lor.

Misiunea echipei este de a ingreuna viata oligarhilor sanctionati, oameni de afaceri super-bogati apropiati de Kremlin. BBC a avut acces exclusiv la activitatea echipei.

Mai mult de 1.000 de persoane au fost sanctionate de guvernul britanic, inclusiv un val de nume noi in urma invaziei din Ucraina din februarie. Desi nu toti au legaturi substantiale cu Marea Britanie, rusii care au bunuri aici le vor gasi inghetate.

Activele nu sunt confiscate in mod oficial de catre stat, dar nu pot fi folosite decat daca persoana respectiva primeste o licenta speciala de la Trezorerie - cum a fost cea oferita clubului de fotbal Chelsea, detinut de Roman Abramovici, inainte de vanzare. Iar daca altcineva se ocupa cu buna stiinta de un activ sau de fonduri inghetate, NCA poate investiga. Aceasta este baza pentru perchezitii precum cea efectuata la apartamentul pomenit, in cautarea de dovezi de incalcare a legii atunci cand cineva - cum ar fi un asociat sau un membru al familiei - a primit bani pentru a se sustrage sanctiunilor.

Pentru rusii care au mutat bani in Marea Britanie si au cumparat proprietati aici - proprietati scumpe care trebuie intretinute - faptul ca nu pot plati femeia de serviciu, gradinarul sau soferul le poate face viata foarte dificila.

In cadrul unei alte raiduri, la inceputul acestei luni, ofiterii NCA au aparut la portile negre, de fier, ale unui mare conac din Surrey. Dupa ce au trecut de gardurile vii si de peluzele perfect ingrijite si au intrat in marele hol de intrare al proprietatii, plin de flori proaspete si opere de arta, au perchezitionat un barbat imbracat in negru.

Barbatul nu era proprietarul rus sanctionat al proprietatii - o casa care include piscine, mai multe crame si o camera special conceputa pentru a depozita blanurile la temperatura optima. Barbatul perchezitionat era un britanic suspectat de a fi cel care gestioneaza afaceri si proprietati in numele acestuia.

In cele din urma, zeci de mii de lire sterline in numerar au fost recuperate din locuinta, precum si 1,5 milioane de lire sterline in conturi bancare, toate inghetate deoarece se crede ca au legatura cu rusul sanctionat.

Intr-unul dintre putinele cazuri care au fost facute publice anterior, in luna martie au fost obtinute, de asemenea, ordine de inghetare a conturilor bancare ale omului de afaceri britanic Graham Bonham-Carter, pe baza suspiciunii ca fondurile provin din activele lui Oleg Deripaska.

Sursa : www.mediafax.ro