27 ian 2020 - Stiri

Petiţie pentru susţinerea pensiilor magistraţilor, lansată de avocatul Toni Neacşu. "Ca orice justiţiabil, şi eu întâlnesc judecători şi procurori abuzivi, indolenţi ori nepricepuţi"

Autor: Eduard Popescu

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a lansat o petiţie pentru susţinerea pensiilor magistraţilor, iniţiativă semnată de peste 600 de avocaţi şi justiţiabili, în decurs de 24 de ore. Fostul magistrat doreşte stoparea abuzului politic la adresa justiţiei şi susţine că, în pofida tuturor dificultăţilor pe care le întâmpină ca avocat în relaţia cu magistraţii, acestea nu mai contează "atunci când e vorba de atacuri cinice şi populiste împotriva independenţei".

"Avocaţi, justiţiabili sau simplii cetăţeni suntem alături de justiţie în acest moment delicat pentru ea! O societate liberă şi democratică are nevoie de o justiţie independentă şi puternică. Întrucât justiţia nu se poate face în genunchi, suntem solidari cu măsurile de protest ale judecătorilor, procurorilor şi grefierilor care vor să atragă atenţia publicului asupra unei incredibile ofensive politice purtate de Guvern, Parlament şi Preşedinţie împotriva independenţei reale a sistemului judiciar românesc", scrie în petiţia online lansată de Toni Neacşu şi pe care ar fi semnat-o, potrivit acestuia, 600 de persoane în interval de 24 de ore de la lansare, oameni ce au rezistat tentaţiei populismului. 

"Cerem politicienilor, Parlamentului şi Guvernului României să înceteze imediat orice atac la independenţa justiţiei şi să-şi ia cizmele de pe statutul personalului care lucrează în justiţie", solicită fostul membru al CSM, care subliniază că „pensiile magistraţilor sunt intangibile întrucât reprezintă o garanţie a independenţei justiţiei”.

"Provin din rândul lor (al magistraţilor, n.r.), e adevărat, şi sunt mândru de asta, dar acum sunt avocat doar pentru că am putut să mă ridic deasupra unor combinaţii juridice sulfuroase coordonate şi puse în aplicare chiar de foşti colegi de ai mei, fie că erau membri CSM, procurori DNA, ori chiar judecători supremi", a scris avocatul pe pagina sa de Facebook. 

În ciuda dificultăţilor pe care le întâlneşte în activitatea de zi cu zi în sistem şi a magistraţilor care acţionează abuziv, indolent sau cu nepricepere, Toni Neacşu invită la solidaritate cu justiţia "pentru că atunci când e vorba de atacuri cinice şi populiste împotriva independenţei ei, nu mai contează nici experienţele nici resentimentele personale, ci doar imaginea de ansamblu".

<<Tot la nivel personal nu am cuvinte suficiente cu care să descriu (...) dispreţul pe care mi l-au stârnit acţiunile politice scandaloase de anul trecut ale unei părţi a magistraturii. În activitatea mea curentă de avocat nici pentru mine justiţia nu funcţionează mereu impecabil. Întâlnesc şi eu, precum orice alt confrate sau justiţiabil, judecători şi procurori abuzivi, indolenţi ori nepricepuţi. Aştept şi eu zeci de ore pe holurile instanţei pentru un dosar de 5 minute pentru că judecătorul, aşa cum îl învaţă la INM, nu este de acord când îşi face ordinea că există priorităţi. Am şi eu dificultăţi în a explica unor clienţi nedumeriţi anumite soluţii care mă lasă cu gura căscată. Mă lovesc şi eu uneori de priviri de sus şi exces biliar de aroganţă ale unor magistraţi „celeşti”>>, a mai transmis Toni Neacşu prin intermediul platformei Facebook.