27 ian 2020 - Stiri

Petiţie online a avocaţilor: Nu suntem sclavii statului/ Plata onorariilor din oficiu a devenit o chestiune de noroc/ Suntem evident puşi în situaţii de umilinţă şi subordonare faţă de procurori şi parchete

Autor: Eduard Popescu

O petiţie privind onorariile avocaţilor numiţi din oficiu a fost lansată, recent, de avocaţii Claudia Mardare şi Victor Stănilă, şi este adresată preşedintelui Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Traian Briciu, şi decanului Baroului Bucureşti, Ion Dragne. Cei doi avocaţi arată mai multe nereguli din relaţia apărătorilor cu parchetele, subliniind chiar că plata onorariilor a devenit o chestiune de noroc, iar apărătorii au ajuns să fie puşi în situaţii de umilinţă şi subordonare faţă de procurori şi parchete.

În petiţia online lansată vineri, cei doi avocaţi amintesc despre disfuncţionalităţile evidente care au apărut în cele 11 luni de la aplicarea protocolului dintre UNBR şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte (PÎCCJ), care "au condus la acordarea onorariilor către avocaţii care prestează asistenţă juridică pentru faza de urmărire penală în mod discreţionar şi arbitrar, plata acestora devenind o chestiune de noroc".

"Cu excepţia DIICOT, referatele avocaţilor din oficiu care răspund solicitărilor celorlalte parchete, uzual prin secţiile de poliţie, rămân nesemnate pe termen incert,  la dosarul de urmărire penală (la poliţist sau procuror), conform cutumei nou creată de a fi acordate onorariile la sfârşitul fazei de urmărire penală. Această fază poate dura de la câteva luni până la câţiva ani, timp în care avocatul prestează asistenţa juridică în dosar, efectuează cheltuieli de bani şi timp", semnalează cei doi avocaţi. 

Mai departe, există numeroase dosare în care au fost făcute nenumărate solicitări pentru asistenţa juridică a persoanei vătămate, fără a fi identificat suspectul, acestea rămânând cu autor necunoscut chiar şi timp de ani de zile, până la împlinirea termenului de prescripţie. Pe cale de consecinţă, avocaţii care au răspuns solicitărilor respective vor fi remuneraţi cu ani întârziere sau poate niciodată, susţin avocaţii.

De asemenea, au fost semnalate cazuri în care, deşi dosarele au fost soluţionate la urmărire penală, prin rechizitorii sau ordonanţe de clasare, au fost uitaţi avocaţii din oficiu ale căror referate s-au rătăcit prin sertare sau au fost cusute în dosarele cu pricina ca acte din dosar şi trimise în instanţe.

Nu in ultimul rand, au existat unele parchete care au trimis la serviciile de asistenţă judiciară (SAJ-uri) menţiuni nereale că avocatul din oficiu nu a efectuat activităţi pe timp de noapte, chiar dacă respectivii apărători legali au fost nevoiţi să asiste la audieri până dupa ora 20:00, mai scrie în documentul semnat de avocaţii Claudia Mardare şi Victor Stănilă.

"Ca urmare a lipsei de dialog eficient între UNBR şi Ministerul Public, în mod special la nivelul Bucureştiului, concretizat în soluţii clare, concrete, avocaţii din Baroul Bucureşti au acumulat nemulţumiri şi tensiuni crescute, anul 2019 fiind unul în care au muncit fără a fi remuneraţi decât în mică măsură,  situaţia actuală nu poate continua, nefiind în interesul avocaţilor. Aceştia sunt evident puşi în situaţie de umilinţă şi subordonare faţă de procurori, parchete, Ministerul Public", mai arată documentul.