19 sep 2023 - Stiri

Perchezitii la persoane ce vindeau dispozitive de vapat, jeleuri, prajituri cu substante psihoactive

Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac marţi 121 de percheziţii la membrii unei grupări care ar fi produs şi vândut dispozitive de vapat, jeleuri, prăjituri cu substanţe psihoactive.

Potrivit IGPR, perchezitiile au loc in judetele Iasi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamt, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Maramures, Dolj, Braila, Galati, Vrancea, Arges, Buzau, Botosani, Suceava, Timis, Arad, Mures, Harghita, Vaslui si in municipiul Bucuresti, intr-o cauza vizand savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile legii.

Incepand cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat doua firme din judetul Iasi, ar fi constituit un grup infractional organizat, avand ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea si alte operatiuni cu substante susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Acestea ar fi produs si comercializat dispozitive electronice de vapat si produse de tip ,,edibles" (jeleuri, prajituri, drajeuri) cunoscand ca au in compozitie substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, in cursul investigatiilor, substantele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P si, in unele cazuri, inclusiv THC.

In perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, membrii grupului infractional ar fi produs, in vederea comercializarii, peste 100.000 de dispozitive de tip ,,VAPE", care ar fi continut substante care produc efecte psihoactive de natura a pune in pericol viata persoanelor care le consuma.

,,Investigatiile efectuate au relevat o crestere exponentiala in randul tinerilor (preponderent in zona scolilor si liceelor) a consumului de produse de tip <Vape>, care au in compozitie derivati din plante de canabis si, prin urmare, un efect psihoactiv. O parte dintre aceste produse au in componenta un produs chimic, derivat al THC-ului (obtinut in mod sintetic), cu denumirea generica HHC (hexahydrocannabinol), substanta ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stari de euforie, halucinatii si chiar probleme medicale temporare), asemanatoare consumului de canabis si comparabile celor induse de consumul noilor substante psihoactive", arata politistii.

Din cercetarile efectuate a mai reiesit ca dispozitivele de tip ,,vape" care au in componenta HHC ar fi comercializate preponderent pe piata online, dar si in cadrul unor magazine situate in centre comerciale.

,,Cu privire la potentialul psihoactiv al substantei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizari in luna octombrie 2022, substanta in sine fiind in prezent intens monitorizata de catre European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Avand in vedere acest aspect, comercializarea produselor ce contin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intra sub incidenta Legii nr. 194 din 2011, republicata, privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare", mai spun politistii.

In urma investigatiilor, au fost identificate 28 de societati care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel national, profitand de faptul ca dispozitivele de tip ,,vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vandute oricarei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul ca minorii ar fi avut acces la aceste substante care le pun in pericol viata.

42 de persoane urmeaza sa fie duse pentru audieri la sediul DIICOT Iasi.

Sursa : www.mediafax.ro